Ще се запази ли управляващата коалиция в сегашния си формат?

Ще се запази ли управляващата коалиция в сегашния си формат?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края сме на ден с над 10-часови политически срещи на лидерите на управляващата коалиция, но с доста пестеливо публично говорене за развръзката в кабинета след оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Стана ясно, че за неговия пост ще бъде предложен началникът на кабинета на Симеонов Марияна Николова. В същото време в различни градове в страната протестите продължават. За какво е недоволството? Ще се запази ли коалицията в сегашния си вид? Това са само част от въпросите, на които "Алфа рисърч" тества общественото мнение специално за предаването "Референдум".

Своите коментари в студиото на предаването направиха проф. Антоний Тодоров, Димитър Ганев, Стойчо Стойчев и Росен Карадимов.

Димитър Ганев: Това, което единствено чуваме по медиите, е как коалицията говори. И може би основният въпрос, на който трябва да си отговорим днес, е защо улицата проговори. Мисля, че това е процес, в който далеч не започна преди няколко седмици. Бих казал, че той започна още преди година и половина когато бяхме свидетели на един процес на скандали, които бяха почти непрекъснати. Тези скандали не излязоха на улицата, но само и единствено трупаха обществено напрежение. Всъщност това, което видяхме в последните седмици, е че общественото напрежение беше запалено от една искра. Искрата се казваше "цени на горивата".


Проф. Антоний Тодоров: Изглежда ситуацията не е чак толкова нова. Имали сме и друг път протести когато улицата се опитва да каже нещо, по нейния си начин, защото протестите са много разнородни и не може да искаме от хората да говорят непременно подредено и експертно. Но те изразяват някакви чувства и някакви разбирания, нещо казват. И от друга страна една управляваща или не опозиционна политическа класа, която слуша, но не чува. Малко обръщат внимание на тази улица, освен когато нещата стигнат до някакъв край. Нещата не са нови, но все пак нещо, което почва да прилича на действителна политическа криза е конвергиранто на различни очаквания и протести в обществото.


Стойчо Стойчев: Аз не мисля, че реално съществува пропаст между политиците и хората. Проблемът дори не е и в цените, за които стана дума. Вие виждате сами, че напоследък, в последите дни цените на горивата вървят надолу, но те са били и по-високи отколкото са в момента. И като цяло когато имаме икономически възход е нормално да имаме инфлация и по-високи цени. Проблемът в България са ниските доходи и това, че хората не могат да си позволяват с порите, които получават от основната си трудова дейност, да поддържат стандарт на живот, който би им гарантирал нормално пребиваване.


Росен Карадимов: Според мен протестът в сегашния си вид започна с избора на президента Радев. И ако политическият елит беше достатъчно мъдър, за да разчете сигналът, който беше даден тогава - смазващата победа, това беше смазваща победа на статуктвото. Рейтингът на президента Радев в момента показва, че това е вярната теза. Моето мнение е, че това е бунт, който ще отиде много далече, защото това е протестът на поколението на прехода. Ако един млад човек е бил на 20 в началото на промяната, в момента той е на 50. Аз минах тази граница и знам, че 50 години са особена възраст, в която правиш равносметка на живота си и разбираш, че повече от половината е минало.

"Алфа Рисърч" тества обществените нагласи по време на предаването с въпроса: Смятате ли, че в близко бъдеще ще има предсрочни избори?

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад