Шефът на "Уестингхаус" ексклузивно пред "Още от деня"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента обсъждаме споразумението, което ще позволи на "Уестингхаус" да инвестира в България. През следващата година ще бъде изготвен самият проект, който ще бъде представен на Парламента за одобрение. Това заяви в студиото на "Още от деня" изпълнителният директор на американската ядрена компания  Дани Родерик по повод проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това, което стана миналата седмица в Министерски съвет, ни дава все пак някаква надежда, че това, за което сме говорили, ще продължим да го изпълняваме. И смятам, че политическото решение минава през всички политически фракции, през всички политически партии. Каквото и да бъде следващото правителство, визията за това, което ще направим, е много по-ясна", коментира Родерик.

Той обясни процедурата, която върви на етапи. В момента върви обсъждане и изготвяне на споразумение, което ще позволи на Уестингхаус да инвестира в България. Едва след това, в рамките на една година споразумението на акционерите ще създаде един нискорисков проект, който ще бъде представен за одобрение от Парламента.

Цената вече беше обявена публично и тя е малко над 5 милиарда щатски долара, заяви Родерик. Това е една от най-конкурентните цени, която "Уестингхаус" изобщо някога е предлагала за реактор, подчерта изпълнителния директор на компанията. "Ще направя и сравнение - ако погледнете проектът "Белене" или който и да е друг проект до сега - били са предлагани суми значително по-ниски от тази сега", заяви той.

"Едно от големите неща, за които ние работихме много, е да отстраним всеки възможен риск, преди да започнем да купуваме съоръжения и преди изобщо да назначим хора. Това е и една възможност да се създаде една мрежа от доставчици в България. Това е и причината да работим на фази. Първите фази изобщо не включват строителната работа, а целят да отстранят рисковете от проекта - финансовия риск, рисковете около лицензирането и рисковете около производството", обясни Дани Родерик.

Целта на етапния подход и менажиране е да се гарантира, че цената няма да се промени, подчерта изпълнителният директор. След всеки завършен етап от реализирането на проекта ще бъде потвърждавана цената - на 60% от фиксираната цена, след като бъдат отстранени рисковете, и на 90% след строителството на блока.

Относно финансирането на проекта, Родерик гарантира, че проблеми няма да има.

"Export-Import Bank of the United States даде един от най-агресивните заеми, който някога съм виждал да правят. Това показва големия интерес на САЩ към енергийната независимост и сигурност на България. Този заем може да бъде одобрен единствено от президентът Обама и дава възможност на строителството на Блока да завърши преди да започне изплащането на кредита, а самото изплащане на заема ще бъде разпределено през следващите 18 години. Икономиката всъщност се облагодетелства от строежа на проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, защото изплащането на заема не започва преди той да бъде готов за производство. Това ще е от полза и за тези, които ще купуват електричество от АЕЦ Козлодуй", заяви изпълнителният директор на "Уестингхаус".

Той добави, че част от етапа в момента е да се гарантира, че пакетната цена на електроенергията ще е достъпна и тя ще бъде предложена на Парламента догодина.

"Много е важно да се разбере, че такъв проект не може да се разглежда като политически. Проектът ще отнеме 10 години от момента, в който говорим за него, до момента, в който не бъде готов за пускане. А ще бъде в експлоатация 60 години след това - практически едно цяло поколение. Важна част от контролирането на цената на един проект е да знаеш, че всички партии са се обединили и участват в този проект. Затова ние се срещнахме с ръководителите или посочени представители на всички политически партии", заяви Родерик

"Това, което ми направи впечатление е, че има липса на информация, която ние успяхме да набавим на политическите ръководители, което всъщност им повлия и сега, като имат тази информация, може би ще могат да подкрепят проекта. Настоящата фаза не обвързва България с нищо", допълни още той.