Ще има ли отново дълги опашки пред секциите в чужбина?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хаос и дълги опашки пред избирателните секции белязаха изборите извън страната точно преди седмица. На много места хората трябваше да чакат с часове, за да гласуват.

Българите гласували за президент извън страната на първия тур се оказват двойно повече от гласувалите на предходните избори. Само действителните гласове, които са получили кандидат-президентските двойки от секциите в чужбина, са над 110 хиляди.

Данните на Централната избирателна комисия сочат, че на първия тур на изборите през 2011 година общият брой на гласувалите в чужбина са 50 хиляди 457 души.

Любопитна подробност е, че на предходните избори за президент на Република България нашенци са били по-активни на първия тур. Ако в първата изборна неделя на 2011-та са гласували малко над 50 хиляди души, то за втория тур до урните са отишли 47 хиляди 548 души. Това прави с около 3 хилияди души по-малко гласували на балотажа, когато да припомним, гласуването все още не беше задължително.

В много от секциите обаче гласуването се превърна в ад и се извиха огромни пашки. Една от причините се оказа голямата разлика между предварително заявилите желание да гласуват и вписаните в изборния ден лица. Пример за това е Великобритания. Тази година най-много секции извън България бяха открити там – 53. Само в Лондон местата, където можеха да гласуват сънародниците ни, бяха 14.

Там 2195 души са били записани в предварителните списъци. В деня на изборите са се дописали още 7279 души, като общият брой на гласувалите е 8771, което е три пъти повече от очакваното.

Подобно е положението и в другата гореща точка на гласуване - Турция. Най-много секции бяха разкрити в Бурса – 8, които се оказаха недостатъчни за желаещите да гласуват. Там разликата между предварителните списъци и гласувалите също е фрапираща – от близо 700 предварително заявили желание да гласуват пред секциите в деня на изборите са дошли над 7 хиляди души.

Нека допълним, че по закон броят на секциите зависи от броя на избирателите в даденото населено място. Затова интересен факт е, че в испанската столица Мадрид в 2 от четирите разкрити секции няма нито един българин заявил предварително желание да гласува. В крайна сметка до урните в деня на изборите са отишли 2141 души.

В Берлин в една от двете разкрити секции също не е имало нито едно предварително заявено желание за гласуване. 827 са обаче дошлите в изборния ден.

Дали ще се повторят неволите на сънародниците ни, които живеят извън граница и в деня на балотажа, все още е рано да прогнозираме.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад