Ще помогне ли предлаганият антикорупционен закон?

Ще помогне ли предлаганият антикорупционен закон?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В пика на световните разкрития за милиони, укривани в офшорни зони от политически лидери, бизнесмени и спортни звезди, тази вечер в "Референдум" говорихме за корупцията. И тук важи правилото, че не може да има световен скандал, без в него да са замесени българи. Засега не сме чули имената на български политици. Стана ясно, че има български предприемачи в този списък и че в досиетата от Панама фигурират около 50 фирми, които са регистрирани у нас.

Преди дни пък станахме свидетели на скандални разкрития за огромни подкупи, взимани от шефовете в ДАИ. В момента на обществено обсъждане е подложен новият антикорупционен закон, който ще бъде внесен в Парламента.

Темата беше дискутирана в студиото на "Референдум" с експерти.

Какво е отношението Ви към предлагания антикорупционен закон? Това е основният въпрос, на който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи тази вечер. Кои мерки, според хората, участвали в запитването, са най-неотложни и могат да дадат най-добър резултат?

Филмов_кадър от sample.20160405_205724.flv — 1Явор Сидеров, специализирал Международни отношения в Оксфорд, сега съветник в кабинета на вицепремиера Меглена Кунева и секретар на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерски съвет: Ако говорим за корупцията като цяло - един закон не може да се справи със ситуацията. Този закон визира най-висшите ешелони на властта. След това са необходими редица други мерки, редица закони и обща промяна в обществения морал, за да се преборим с корупцията.

Филмов_кадър от sample.20160405_205724.flvАлександър Кашъмов, адвокат от неправителствената организация Фондация "Достъп до информация", международен експерт в борбата с корупцията и защитата на личните данни: Истинските борци с корупцията са медиите в случая с панамските документи. Това обаче не означава, че не трябва да се подобрява законодателството за противодействие на корупцията.

Филмов_кадър от sample.20160405_205724.flv — 1Тодор Ялъмов, икономист от Центъра за изследване на демокрацията, който отдавна работи по темите за корупцията и конфликта на интереси: Мотивацията в повечето случаи на българските бизнесмени да имат инвестиции в офшорни зони не е да скрият данъци, защото те у нас са достатъчно ниски, а да скрият собственост и да скрият връзки с политици.

Филмов_кадър от sample.20160405_205724.flvПроф. Антоний Тодоров, политолог от Нов български университет, автор на много статии за политическата корупция:  В случая за офшорните зони трябва да се има предвид, че говорим за зони, които няма как да не генерират съмнение за корупция. Те в някакъв смисъл действат винаги "на ръба". Те са извън полезрението, в някакъв смисъл извън законодателството, извън правилата, извън нормите.

Филмов_кадър от sample.20160405_205724.flvПроф. Николай Найденов, политолог от Софийския университет, дългогодишен преподавател по Анатомия на корупцията: Вероятно е някои от 50-те български фирми в панамските документи да се окажат свързани с някои политици, но смятам, че ние няма да получим цялата истина за офшорната нишка на корупцията от България по една много проста причина, че има много офшорни зони-посредници, и затова може би най-важните имена няма да ги срещнем там.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад