Ситуацията в Турция - коментар на Димитър Бечев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Още от деня" : Няколко месеца след революцията на "Таксим" Турция отново е сред горещите световни точки заради огромния корупционен скандал, който разтърси страната. Арести, уволнения и оставки. На това ставаме свидетели през последните дни. Армията официално обяви, че няма да се намесва. Съобщението, публикувано в интернет, е в отговор на спекулации, че скандалът може би е част от заговор за извършване на пореден военен преврат в Турция. Вместо да понижи напрежението, като смени състава на почти половината кабинет, премиерът Ердоган и днес е изправен пред протести в столицата Анкара и на площад "Таксим" в Истанбул. Междувременно беше отстранен прокурорът по делото, който обвини полицията, че е отказала да арестува около 30 души - членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В Турция тече сблъсък между управляващата партия и Движението на Фетхуллах Гюлен, което е реалната опозиция в страната. Дълго време това движение беше съюзник на управляващите, но напоследък по много теми двете политически сили влязоха в открит сблъсък. Това, разбира се, има общо с предстоящите общински избори в края на март, и президентски избори през лятото. Напрежението ще расте, това прогнозира Димитър Бечев, директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика.

Сблъсъкът започна в началото на 2012 година с атака спрямо шефа на турската разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан, който е сътрудник на премиера Ердоган. Срещу него бяха повдигнати обвинения от страна на Прокуратурата, припомни Бечев и допълни, че този сблъсък до голяма степен беше задкулисен. Не бива да се забравя, че Гюлен контролира значителна част от медиите в Турция, включително и вестник "Заман". Сблъсъкът обаче вече изби на повърхността и сега виждаме по-острата му фаза.

Димитър Бечев определи като кризисен пиар промените в кабинета. Днес още трима представители от Партията за справедливостта и развитието са обявили, че напускат турския парламент. Усещането за криза продължава. Последният ход ще бъде избори "две в едно". Тогава Ердоган, ако реши да изтегли парламентарните избори заедно с общинските, ще има възможност да получи нов мандат, коментира Бечев. Възможно е кризата да подсили позициите на президента Абдуллах Гюл, който е представител на едно по-либерално течение в самата Партия на справедливостта и развитието и по-близък до Движението на Гюлен, каза в заключение той.

Цялото предаване можете да видите ТУК.