Скандали, оставки и политическо напрежение

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Скандали, оставки и политическо напрежение! Как ще се развие ситуацията с придобиването на апартаменти на занижени цени на хора във властта? Ще има ли още тежки решения и какъв ефект ще произведат?

Как очаквате да се отрази скандалът – да има сериозен политически ефект или да се отрази само на пряко замесените? Това беше основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

Темата за апартаментите е много интересна, но не е нищо ново. Г-н Цветанов е почти експерт в темата с недвижимите имоти. А когато става дума за корупция във властта и обогатяване чрез властта, също не е нещо ново. Това коментира анализаторът Иван Стамболов-Сула.

Според Първан Симеонов има вътрешнопартийна драма в ГЕРБ – Цветанов срещу Борисов. Това е някакъв опит г-н Цветанов да бъде минимизиран, след като стана много властен в конфигурацията ГЕРБ. В ГЕРБ винаги е имало битка на два лагера – един балкански, по устав, и един със западна ориентация. Борисов винаги е балансирал между двете. Това е някакъв шанс Борисов да си върне малко територия. Струва ми се, че Борисов и Дончев действат в синхрон.

Част от този интерес се дължи на факта, че до голяма степен медиите основно се занимаваха. Вече имаме няколко оставки, което донякъде показва, че има нещо нередно в тази ситуация. От друга страна, когато стана дума за г-н Цветанов, ние наблюдавахме много ясно разделение. Има желание той да подаде оставка от всички изборни позиции, но да запази заместник-председателското място в ГЕРБ, което от своя страна показва, че за самата партия това не е проблем. За самата партия това е легитимна форма на поведение, каза политологът Христо Панчугов.

Георги Киряков очаква трудно изстъргване на Цветанов от властта. Това е процес, който тече още от първите скандали с апартаментите на Цветанов и които се лепяха и на Борисов, защото той е лицето на партията и от него зависи съществуването на властовата конфигурация в парламента и на ГЕРБ в политическия живот на страната. Какво ще се случи оттук нататък е трудно да се предскаже. Зависи много от самата реакция на Цветанов.

Парламентът би имал живот и без г-н Цветанов. Вярно е, че той договаря в момента мнозинствата по различни казуси, но когато беше вътрешен министър, ГЕРБ също нямаха парламентарно мнозинство и успяваха да договарят мнозинства по различни законопроекти без някакви особени драми. В периода 2009-2013 г. не се споменаваше казусът кворум. Вървеше парламентарната работа, обясни Стойчо Стойчев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад