Скандалът с националната награда за лирика "Иван Пейчев"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на разговора Ви показахме репортаж за Иван Пейчев, чието име носи литературната награда.

Един от главните аргументи на новите членове на журито /Боян Ангелов, Иван Гранитски, проф. Симеон Янев и литературният критик и философ Анко Анчев/ за искането наградата да бъде прегласувана беше гаврата с името на Вапцаров и Райна княгиня в две от стихотворенията, това посочи Иван Гранитски и отбеляза, че главният аргумент беше, че книгата няма необходимите художествени и естетически достойнства на фона на представените над 100 книги. "Ние откроихме поне пет други книги на петима други автори и предложихме една книга на поетесата Валентина Радинска, чийто принос към съвременната българска поезия и литература е несъмнен. Освен това тя не е член на нашия съюз, т.е. не можем да бъдем упрекнати в това, че награждаваме хора на Съюза на писателите." По думите му останалите членове на журито са били предубедени, били са взели своето решение и до диалог не се е стигнало. Един от членовете на журито - проф. Шуликов, дори е нападнал Валентина Радинска по един доста груб начин, наричайки я "чалгаджийска поетеса" и твърдейки, че няма талант, защото е завършила литературния институт "Максим Горки". Единственият аргумент на останалите членове на журито да изберат книгата на Петър Чухов, е бил, че тя е провокативна. "Провокацията не е литературен и естетически аргумент. Провокацията може да бъде всичко друго, но не и поезия. Хубаво е в поезията, според нас, да има и поезия, освен провокация. Иначе защо я награждаваме с награда на Иван Пейчев, който е великолепен поет, а не само провокативен, както някои твърдят?"

По телефона в разговора се включи един от членовете на журито - Иван Карадочев, който беше категоричен, че избралите книгата на Петър Чухов също биха могли да упрекнат в предубеденост онези от колегите си, които са против този избор. "Дойдоха, обясниха ни колко лош човек е Петър Чухов и колко непоетична е стихосбирката му." Той обясни, че това е довело до прегласуване на наградата и допълни, че от 108 книги на почти 100 автори е отделил творбите на 20. След препрочитането на тези 20 е редуцирал списъка до 6-7, сред които и стихосбирката на Валя Радинска. Според него колегите му са се опитали да окажат натиск за избора на Радинска и това е било много дразнещо и некрасиво.

Боян Ангелов заяви, че съществува едно жури, в което четирима души са от СБП, двама души са представители на местното дружество на писателите в Шумен, двама души от Шуменския университет и представител на община Шумен. "Това, че се получи така, че петима души гласуват за Петър Чухов, а ние гласуваме за друг човек, не значи, че ние нещо оспорваме. Но има един друг проблем - аз от една страна като човек, от друга - като председател на СБП не бих могъл да подпиша грамота на една книга и конкретно две стихотворения, с които аз не мога да се съглася и не мога да се съглася, че това са само естетически форми. Едното е стихотворение, посветено уж на Райна Княгиня, което смятам, че е гавра с паметта й, а другото е още по-голяма гавра - гавра с паметта на Никола Вапцаров."

Проф. Неделчев призна, че има скандал и той е в това, че се оспорва решение на едно жури, което е взето легитимно и което при второто гласуване е потвърдено. Той каза, че книгата на Петър Чухов е интерпретирана и оценена. "За мен е странно да чувам обвинения в богохулство, светотатство и какво ли не още, които ми напомнят за 1951 година. За съжаление самият Иван Пейчев е страдал от такива обвинения." Според него стихотворението на Чухов за Райна Княгиня е изключително фино. В него по един много деликатен начин се осмива мъжката небрежност по отношение на женското участие в националноосвободителните борби. Той беше категоричен, че няма никаква гавра с Вапцаров в другото стихотворение на поета Чухов.

Силвия Чолева изрази учудването си, че през 2018 година се коментира по този начин нечие творчество, че се гледа по толкова формалистичен начин на поезия. Под всякаква критика е и замесването на името на Валентина Радинска, категорична беше тя.Вижте целия разговор във видеото.