Слънчево готвене

Слънчево готвене
В предаването
Всички броеве

Ивицата Газа. Не, този път историята не е за сблъсъци и за размяна на удари, а за слънце и храна. За ястия, които се готвят бавно, подгрявани от слънчевите лъчи. Халид не се изживява като майстор-готвач. Но е горд, че си е осигурил енергийна независимост.

Халид Бшеир: "Тук имаме проблеми с електричеството, с часове нямаме ток. Трудно се намира и газ за готвене. А има и хора, които не могат да си позволят да си купят газ. Така реших, че трябва да намеря алтернатива. Да използвам слънчевите лъчи, които са безплатни. 7 до 8 месеца аз разчитам на тази фурна. Месеци, в които не плащам нищо, за да си приготвя храната."

Халид сглобил соларната фурна за няколко дни от материали, с които разполагал. В началото не вярвал, че експериментът му ще е успешен. Но след като сготвил първото ястие, разбрал, че слънцето прави храната много по-вкусна в сравнение с тази, приготвена на ток и газ.

Халид Бшеир: "А що се отнася до цената, ако са използвани висококачествени материали, които могат да издържат повече от 15 години, тогава фурната ще струва около 180 американски долара."

В устройството няма нищо сложно. Слънчевите лъчи загряват фурната до 140 градуса. Но храната в нея никога не загаря. Във фурната може да се готви всичко, без кафе и чай. Палестинският инженер не спира да открива нови предимства на слънчевото готвене.

Популярността на Халид вече се носи из района на Газа. През последните месеци той е сглобил над 30 фурни. И по всичко личи, че клиентите му са доволни.

Ахмад Халид: "Когато няма газ, изпадаме в паника. А тази фурна мога да я ползвам с месеци."

Халид е щастлив, защото се чувства независим по отношение на така необходимата енергия. Независимост, която според него е възможна навсякъде. Необходими са само слънце, ясно време и нещичко за готвене.