След президентското вето върху промените в Изборния закон – БСП срещу ГЕРБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Към момента нямаме изпълнение на тези условия. Да, имаме някаква декларативна теза, че две от тях биха могли да бъдат изпълнени, но ние сме свидетели, че колегите от ГЕРБ са способни в два последователни дни да защитават две напълно противоположни тези. Затова към момента ние не възнамеряваме да се върнем", заяви депутатът от левицата.

Според него управляващите са "принизила ролята на Народното събрание до римския сенат по времето на Калигула". За него "взима решения в ущърб на българските граждани, системно нарушава закона, не спазва препоръките на редица международни органи, които се занимават с честността и прозрачността на изборите, взима решения по късни доби, като престъпници, на тъмно".

"БСП няма намерение да участва в това и да легитимира подобен тип законодателна дейност, дори и само с присъствието си", категоричен беше Петър Витанов.

Тома Биков призна, че в ГЕРБ са "донякъде изненадани" от реакцията на БСП след президентския призив левицата да се върне в Народното събрание.

"Това беше една ситуация, в която президентът им даде възможност да се върнат по един що-годе достоен начин, но те си преценяват сами. Не за нас е тревогата, че БСП не са в парламента. Проблемно е за политическата система. Иначе Народното събрание ще работи в нормален ритъм и докато тях ги няма. Ако те целят по някакъв начин да ни стреснат, дълбоко се съмнявам това да се случи", реагира депутатът от управляващото мнозинство.

По думите на Биков започва процедура за нов състав на ЦИК и се залага постепенно въвеждане на машинното гласуване заради съществуващите технически проблеми. Да се възприема обаче машинното гласуване като панацея, както го представят от БСП, е неправилно, добави той.

За какво още спориха в студиото на предаването депутатите от управляващото мнозинство и от левицата вижте във видеото.