Социологически изненади. Боряна Димитрова, Алфа рисърч

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Толкоа много неизяснени неща, толкова много грешки на куп не си спомням", каза в студиото на "Още от деня" социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Тя обясни, че имаме една доста висока избирателна активност. Според нея е прекрасно, че са отишли да гласуват много хора. Все пак отбеляза, че колкото повече хора, които не се интересуват от политика, влизат да гласуват, толкова по-често и партиите, и щабовете гледат твърдите симпатизанти. Тези хора се отишли към т. нар. "трети" кандидати, а не са избрали "не подкрепям никого". Разпиляването на вота межде различните кандидати е довело до ръст на по-добрите позиции за кандидат, който не е добре известен.

На тези избори се е получил феноменът "полезен вот" - тогава когато още първият тур е бил препозициониран като битка. Хората се преориантирали вато си към кандидат, който има по-голям шенс да победи на втори тур опонента. Това е довело на срив в гласовете за Ивайло Калфин, Татяна Дончева.

Като стратегическа грешка на управляващите Димитрова посочи заявката на премиера да позиционира президентските избори и парламентарните избори като залог. Това не е било достатъчно мотивиращо за симпатизаните, но се е оказало мотивиращо за опонентите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад