Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Растение чудо или отрова? Соята все още е една от най-оспорваните храни дори след 5000-те хилядолетия, в които е позната на човечеството.

Наскоро учените дешифрираха генома на соята и откриха в нея 66 000 гена - два пъти повече, отколкото при нас хората. Соята е единственото растение в света, което създава самó собствени белтъчни молекули. 40% от съдържанието ѝ е протеин, освен това в нея има големи количества манган, селен, мед, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, фолиева киселина, витамините В1, В2, В6, K. В суровата соя има висока доза фитинова киселина, които свързва минералите и намаляват тяхната абсорбция, също така може да предизвика алергия при някои хора. Затова е добре соята да се консумира след топлинна обработка или ферментирала, както я приготвят в източните страни.

Японците твърдят, че група оцелели след бомбардировката в Хирошима се спасили от радиацията като се хранили с традиционния ферментирал вид соя "мисо".

Съвсем наскоро учените от Университета в Съри направиха изследване на 47 алтернативи на кравето мляко, включително соево. Те установиха, че растителните млека не съдържат достатъчно йод. Но този вид млека, както другите соеви продукти - ферментирала соя, соев сос, соево сирене тофу, носят по-скоро ползи за здравето ни за разлика от соевото олио, твърдят учените. Заради богатството на ненаситени мазнини, особено на линолова киселина, то предизвиква затлъстяване, диабет и инсулинова резистентност.

Акценти