Спорт, лъжи и пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Плюс това" бяха спортните журналисти Владислава Лазарова, Жельо Станков, Ники Кръстев и Георги Филипов. С тях говорихме за спорта, лъжите и парите и затова как залагания за милиони поквариха феърплея и красотата на играта.

vlcsnap-2016-01-23-10h19m17s363Според Жельо Станков достатъчно разкрития все още няма и в световен мащаб и в България където законодателството няма тервинология за уреден мач. Той обясни, че няма член, по който някой да бъде осъден за уреден мач. Тенисът, като по-аристократичен спорт, на по-високо ниво, е минавал за чист спорт, но и там очевидно не липсват скандали. Санков обясни, че се бърка терминологията черно тото и уреждане на мач. Черното тото и незаконните залагиания са различни, защото едното е при лицензиран букмейкър.

 

vlcsnap-2016-01-23-10h36m23s562Георги Филипов разказа, че когато Джокович е заявил, че са му предлагали пари колегите журналисти са се сетили за история от 2007 година, когато темата отново беше актуална. Според него в конкретния случай след тенис материала на BBC е останало неприятаното чувство на недабре свършена работа, тъй като не бяха извадени имена и не могат да покажат конкретни данни за фигури, които са замесени, при което случая малко олекна. ВВС и ARD са двете медии, които в исторически план успяват да разкрията схеми в спорта, каза журналистът.

 

vlcsnap-2016-01-23-10h36m49s547Владислава Лазарова каза, веднъж влезеш лш в матрицата няма и излизане и се налага да преглъщаш изконни човешки цености като своето достойнство, своя морал. Според нея темата за морала и ценостите в спорта е доста омърсена и той отдавно е изгубил тези свои романтични стойности. Тя заяви, че от години се знае, че има страшно много уговорени срещи в различните спортове.

 

 

vlcsnap-2016-01-23-10h36m00s657Ники Кръстев смята, че е останал чист спорт. Той каза, че винаги се е опитвал да види макар и малкото хубаво, останало някъде и не е привържаник на теорията на всемирната световна конспирация. Той се съгласи, че там, където има много пари, няма как да няма схеми, да няма хора, които да се опитват да спечелят повече от тези пари. Според него е останал чист спорт, но зависи за какво говорим. Най-чистият спорт за него е аматьорският спорт, тоза, в който няма пари или те са много малко.