Срещата на Г20: предизвикателства и диалози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от вероятните теми е обединението на света да върне обратно САЩ към Споразумението за климатичните промени от Париж, каза Соломон Паси във връзка с приоритетите на срещата на Г20 в Хамбург. С тоав си решение САЩ губят от глобалната си тежест, но пък съществува и оптимизъм, както отбеляза германският канцлер Меркел, че това е поправимо. И наистина, по думите на Паси, фактическото изтегляне на САЩ от споразумението ще настъпи сллед като вече би трябвало да е изтекъл този мандат на Доналд Тръмп - т. е. не е непроменима реалност в следващите години.

Що се отнася до многоочаквана двустранна среща е тази между лидерите на САЩ и Русия, Соломон Паси не смята, че има съществена разлика в отношенията между САЩ и Русия сега в сравнение с предизборната кампания на Тръмп, въпреки опитите да се прокарат такива очаквания.

Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България:
"Това което се случи след 8-годишното управление на президента Обама и в момента управлението на президента Тръмп, е чче САЩ загубиха част от своята роля на световния терен. Забележете, че за пръв път мащабно споразумение, гарантиращо някаква форма на умиротворяване беше постигнато без САЩ. Това беше споразумението между Русия, Иран и Турция по отношение на Сирия".

От края на Втората световна война допреди няколко месеца това беше невъзможно, изтъква Паси. САЩ не уччастват и в друг мащабен международен икономически проект - проекта "Пътят на коприната", който тръгва от Китай и върви на изток. Американски фирми омгат да участват в него, но САЩ не са крайната му точка. Колкото до това дали след като и ние сме го пропуснали, можем да се присъединим, Паси вярва, че "пропуснатото е възстановимо".

Соломн Паси е убеден, че модернизация на въоръжените сили трябва и във ВВС и в сухоземните, и във ВМС като военноморските сили са единствените, където участие в модернизацията може да има българската индустрия.

Що се отнася до отношенията ЕС - Турция Паси смята, че "правилният въпрос е "искаме ли да видим Турция реформирана така, че нейното членство да бъде предмет на консенсус".

"И отговорът на този въпрос е ДА, ние искаме давидим Турция реформирана по този начин, ние искаме Турция да стане част от това семейство, защото Турция е част от запада почти от края на Втората световна война. Турция се присъединява към НАТО през 1952 г., само три години след учредяването на съюза".

Целия разговор със Соломон Паси вижте във видеооткъса.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад