Срещи на първия ред: Красимир Узунов с полковник Борис Дрангов

Срещи на първия ред: Красимир Узунов с полковник Борис Дрангов
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За епоса от свидетелства „Аз служих при Дрангов" и саможертвата, чиято жарава пали кръвта и осветява пътя, който трябва да извървим.

За приятелите и съмишлениците на Борис Дрангов - писателите Йордан Йовков и Елин Пелин, археологът Андрей Протич, мемоаристът Христо Силянов, апостолът Гоце Делчев и войводата Борис Сарафов.

За неговите възпитаници от Школата за запасни офицери в Скопие - майсторът на хумористичния разказ Чудомир, народният представител Андро Лулчев, чешкият военен кореспондент Владимир Сис, публицистът Йордан Бадев, композиторът Ангел Букорещлиев - плеяда славни мъже от времето между Илинден и Преображение и Първата световна война.

„Почти пет десетилетия от най-бурната съвременна история на България са белязани от тяхното присъствие.До края на дните си те щяха да носят по една шепа Дрангова вяра и по едно Дрангово дихание,достатъчно за да стопли цял един народ."

Във филма е представена и оценката за родолюбивото дело на двамата герои от генерал-майор Груди Ангелов - началник на Военна академия „Г.С.Раковски", който пръв прочита още в чернови вариант книгата „Аз служих при Дрангов": „Това е най-достолепният повод да говорим за достойните хора в нашата история. А Красимир Узунов със своята книга е като нов Борис Дрангов - събира съмишленици,които милеят за България!"

Автори: Красимир Кушев, Валери Яков

Оператор: Любен Панков

Режисьор: Валери Яков