SS Британия

Алтернативата! Германия печели Втората световна война....Телевизионен сериен филм

Държава: Великобритания
Година: 2017
Времетраене: 50 минути
SS Британия
За продукцията
Всички епизоди

По романа на Лен Дейтън

Режисьор Филип Каделбах

В ролите: Сам Райли, Кейт Босуърт, Райнер Бок, Анерин Барнард, Кристина Коул, Мейв Дърмоди, Ларс Айдингер, Джеймс Козмо и др.

Германия печели Втората световна война.... Великобритания е под властта на нацистите. Скотланд ярд се управлява от SS и животът трябва да продължи...

1941 година. Луфтвафе разгромява Кралските военновъздушни сили и Вермахтът завладява Южна Англия. Уинстън Чърчил е екзекутиран. Крал Джордж VI е затворен в Тауър, свастики покриват руините от Бъкингамския дворец. Тиранията триумфира. Нацистите печелят. Детектив Дъглас Арчър от отдел "Убийства" в Скотланд ярд ще работи под командването на SS в окупиран Лондон...

Сценаристи на три от филмите в Бонд-сагата /"Спектра", "Скайфол" и "Казино роял"/, Нийл Първис и Робърт Уейд адаптират книгата на Лен Дейтън от 1978 година с най-провокативното "Ако" - "АКО Германия беше спечелила битката с Великобритания във Втората световна война..."

"SS Британия" представя алтернативна версия на историята през службата на криминален детектив, който не е нито добър, нито лош и смята да продължи работа, в служба на закона. Но може ли професионализмът да го спаси от политиката, когато се стига до въпроса - да сътрудничи или да устои?

"Не искаме нищо повече от лоялност към вашата родина!" Но чия е тя?

Как ще постъпиш правилно, ако си на грешната страна? Въпросите са повече и отговорите са неизвестни.

Шпионски истории по романи на Лен Дейтън се филмирани през 60-те с участието на Майкъл Кейн в ролята на героя им - Хари Палмър. Премиерата на "SS Британия" е на 19 февруари 2017 по БиБиСи-1 във Великобритания и на 18 май 2017 в Холандия.

Изпълнителната продуцентка Сали Удуърд Джентъл е работила с Дейтън в документален филм на Channel 4 за Едуард VIII. Запозната и свързана с автора, тя не може да вмести в 90-минутен филм контраверсия за Третия райх във Великобритания, затова чака 20 години до възможността да я екранизира в телевизионна минисерия. Снимките са в Лондон на автентични места, доколкото днес е възможно. За останалото помагат компютърни технологии.


Романът представя картина от една година след битката за Великобритания, в която нацистите са спечелили. В действителната история германците се оттеглят от небето над Великобритания през октомври 1940г.. Но...е съществувало секретно досие с план на Хитлер и авторът Дейтън е ползвал документа, пишейки романа. Някои от точките били:

-възстановяване на абдикиралия крал Едуард VIII отново на престола - като "марионетка";

-списък с 3000 подозрителни имена за арести;

-атентати срещу Франклин Рузвелт и Йосиф Сталин;

- Блекпул да се превърне в зона за отдих и почивка;

- родното място на Чърчил да бъде официална резиденция на Хитлер...

Контраисторията не подминава и Франция с доволно заканителния поглед на Хитлер към Айфеловата кула във фотоколаж.

Засега действителността е друга и фактите доказват, че изходът е с поне една морска граница...

Златна Романова

Филмът в Официален сайт