Става ли по-непримиримо обществото към корупцията?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Стават ли по-непримирими българите към корупцията? Това беше основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи.

През 2000 г. беше приет Законът за достъп до обществена информация. От 2002 до 2010 г. бяха отворени регистрите както на собствеността, така и на строителните разрешителни. И най-накрая беше осигурена публичността на имотните и данъчните декларации на хората на политическа длъжност. Корупцията не е самостоятелна променлива, тя е свързана с много други неща. Не смятам, че има по-голямо разбиране от тогава, когато Центърът за изследване на демокрацията започна да се занимава - 1997 г. Това коментира Красен Станчев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, директор и съосновател на Института за пазарна икономика.

Тодор Галев, старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, обясни, че всички купуват имоти под данъчната оценка. Ако няма банков заем, който да изисква необходимото удостоверяване, почти всички предпочитат да спестят малко от местните данъци, като декларират на по-ниска цена.

Според Ирена Георгиева, адвокат, Законът за обществените поръчки отдавна прилича на пачуърк. Да, има доста строги правила в него. Смятам, че се осигурява и достатъчна прозрачност. Но не мисля, че прозрачността е толкова решаващ фактор в борбата с корупцията. Неспазването на правилата, които остават извън погледа на общността, там е корупцията.

Корупцията е явление, свързано с хора, които са на властова позиция. До голяма степен проблемът с корупцията е проблем на отношението на хората към корупцията, но и към закона и справедливостта. Проблемът с корупцията и справедливостта за съжаление в България се превърна в лично отношение. Когато те засегне лично, тогава имаш реакция. Проблемът с корупцията е политически, подчерта юристът Марин Киров.

Хората чувстват корупцията по различен начин, защото това е един от начините, по които гражданите влизат във взаимодействие с държавата. Това е част от тяхното обществено битие. По този начин, влизайки в контакт с държавата, те виждат и се вълнуват от неща, които смятат за важни, проблемни, неприятни. Ние нямаме яснота какво наричаме корупция, заяви социологът Николай Янев.

Цялата дискусия гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад