Стефан Македонски

Глас в световната класика и патрон на българската оперна сценаДокументален филм

Държава: България
Година: 1989
Времетраене: 22 минути
Стефан Македонски
За продукцията

Сценарист и режисьор: Васил Минчев

Оператор: Константин Занков

Документален портрет на народен артист, издигнал професионализма на първите български музикални оперни сцени.

Стефан Спиров Македонски е роден на 25 март 1885 в Сливен. Разказът за живота му започва от детството и бързо се придвижва към бъдещето в музиката с кандидатстване в Консерваторията в Москва през 1902, с участието на барикадите там през 1905 и срещата с Шаляпин до договор с Оперния театър "Зимний".

В България Македонски създава театър "Оперна дружба", на чиято сцена дебютира в София. Кариерата му е богата и призната с аплодирани изпълнения във "Фауст", "Отело", "Аида", "Палячи".... Македонски стига до Мулен Руж в Париж, гастролира в Берлин, където германската публика дори не забелязва, че пее на друг език. Той е първият българин, носител на званието "Камензенгер".

През 1912 е доброволец в Балканската война. През 1936 синът му Любомир участва и загива в Гражданската война в Испания. От 1948 Македонски е назначен за директор на Музикалния театър в София, който в негова чест носи името му. Умира на 31 май 1952 в София.

"Оперен певец и артист, българин с висок морал и заветна мечта - да разгърне с духа и огромната си енергия, с родолюбието и възрожденския си идеализъм, изграждането и утвърждаването на българската музикална култура".

Стефан Македонски Official