Стоян Мавродиев за отнетия лиценз на КТБ и обявения състав на правителството

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отнемането на лиценза на КТБ е суверенно решение на БНБ с всичките му последици и стартиране на процедура по назначаване на синдици и на несъстоятелност на банката, коментира в студиото на "Още от деня" Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.

След срещи в Ирландия, Кипър и Европейската централна банка във връзка с решаване на проблемите с банки в криза, Мавродиев коментира различните решения, взети от държавите и гуверньорите. Един от основните изводи след тези срещи е, че  имаме да свършим сериозна работа по модернизиране на българското банково законодателство, в приемане на европейски законодателни решения в посока на възможности държавата да може да преструктурира съответните банки.

След случая КТБ идва основният извод, че ние не трябва да сме самодоволни, вижда се, че имаме пропуснати  добри законодателни решения, които щяха да дадат възможност на държавата в момента да вземе и други решения, освен несъстоятелност. Основният извод е, че трябва да приемем европейските регулации за стабилността на финансовата система.

Комисията за финансов надзор няма никакви пълномощия в посока осъществяване на банков надзор, категоричен беше председателят й. КФН отговаря за небанковия сектор, поясни Стоян Мавродиев - отговорностите ни са свързани с капиталовия пазар, с инвестиционните посредници, управляващите дружества и частните пенсионни фондове и застрахователните компании. Имаме нулеви отговорности по банков надзор и няма как на нас да ни се вменяват отговорности за едно или друго решение, свързано с банковата дейност, повтори Мавродиев.

Той коментира и номинирания за министър на финансите Владислав Горанов, като подчерта, че ще е по-добър министър от Симеон Дянков. За Дянков припомни, че е бил един от тежките му критици, и неговата позиция е, че той е бил един доста слаб финансов министър.

Как коментира предложеното от Бойко Борисов правителство, което предстои да бъде гласувано в парламента вижте във видеото.