Субсидията за продаден билет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличава се субсидията за билет, която получават театрите в България. Дали това е добра новина? За това разговаряхме в студиото на "Денят започва с култура" с Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, и Маргарита Младенова, режисьор и директор на Театрална работилница "Сфумато".

vlcsnap-2014-05-14-09h39m23s180Диана Андреева посочи, че ако установеният разходен таван на бюджета на Министерство на културата също бъде повишен, тогава новината за увеличаването на субсидията за продаден билет би била добра. Т.е. парите за сценични изкуства се увеличават, а не се разчита на вътрешно преразпределение между различните театрални институти. По отношение на бюджета тя коментира, че или ще има актуализация на бюджета и ще бъдат съкратени част от разходите, или ще има увеличение на разходите.

vlcsnap-2014-05-14-10h14m51s210Проф. Маргарита Младенова заяви, че навсякъде се работи, но трябва да си даваме сметка какво прави театърът и какво стимулира той? Има огромна опасност и се случва това, че се стимулират по-масови, по-комерсиални, но с по-ниска художествена стойност представления. Залите са пълни, изискванията не са високи, самото производство не изисква кой знае какво.