Свалената изложба на художника Калоян Илиев - Кокимото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тези дни във Варна между Църквата и артистичните среди прескачат искри заради една изложба, която още не е подредена и вероятно няма и да бъде. "Еротична нотка в колелата на християнската машина" е заглавието на експозицията на художника Калоян Илиев - Кокимото. Тя предизвика реакцията на Варненската митрополия. За това разговаряхме в студиото на БНТ във Варна в рамките на "Денят започва с култура".

vlcsnap-2014-04-03-09h26m33s253Митрополит Йоан се обърна към художника Калоян Илиев с думите, че богослужебният живот очаква празника Възкресение Христово и това е време на Велик пост. "Аз разбирам, че Вие сте един млад творец, който желаете да стане известен и който сега е онеправдан поради мнението на един духовник, ако и той да било митрополит или не. Когато изобразяваме образа на нашия Бог, на моя Бог и на Вашия Бог, когото Вие почитате или не почитате, върху гърба на една свиня, когато ние виждаме наши стари духовници, събрани заедно в една снимка - старинна, нарисувани с изплезени езици - аз разбирам, че става дума за провокативност, но съм си мислил и друго - дали сте си задали въпроса, че тази провокативност по някакъв начин засяга Светата Църква и като богоустановен институт, и като нейни представители?" Митрополит Йоан попита Калоян Илиев дали подобна провокативност, съотнесена към фамилна снимка на неговото семейство, не би засегнала близките му.

vlcsnap-2014-04-03-09h32m34s28По думите на Калоян Илиев - Кокимото, ако той изглежда разтревожен, то е защото му се нарушават правата на свободно изразяване в днешното демократично общество. "Повечето от творбите са колаж от образи, които не са мои създания, те са на различни артисти от цял свят. Аз съм ги събрал, за да покажа липсата на морални ценности - и културни, и духовни в днешно време, т.е. да покажа проблемите в църквата и в хората, т.е. в техните вярвания, които аз виждам и изразявам като артист", каза още той. Калоян Илиев посочи, че вижда проблемите в обществото ни и разединението между вярващи и невярващи. "Аз съм православен християнин, вярващ съм, и като такъв се чувствам длъжен да покажа точно този проблем". Той сподели, че се е почувствал неудобно, че по някакъв начин накърнява моралните устои на Църквата, но е сигурен, че неговата изложба ще предизвика интерес у хората и те ще се обърнат към Църквата, защото творбите не са породени от злоба и агресия заради всичко, свързано с опетняването на името на свещеници и духовенство. Калоян Илиев подчерта, че датата 5 април за начало на изложбата не е търсена, за да съвпадне с панихидата по повод 9 месеца от смъртта на митрополит Кирил, а това е била възможна свободна дата в галерията. Той беше категоричен, че е съгласен да отложи излагането на творбите за друг момент.

vlcsnap-2014-04-03-10h20m36s66Към момента няма отмяна на изложбата, заяви Антония Йовчева, Дирекция "Култура и духовно развитие", община Варна. Тя допълни, че такова решение на този етап не е взето. "Сами разбирате, че сме в една изключително деликатна ситуация по тази спорна тема между Църквата и артиста. Но искам още в самото начало да подчертая, че община Варна не забранява, не цензурира свободната творческа изява на артистите." Тя допълни, че община Варна е потърсила експертна оценка от хора, свързани с духовенството и културата, които ще се произнесат и до края на утрешният ден ще бъде оповестено официалното становище на местната власт.