Световен ден на бадема

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бадемовите ядки са семената от плода на бадемовото дърво – средно на ръст дърво, което цъфти в  благоуханни розови и бели цветове. Смята се, че е произлязло някъде из областите на Малайзия и Северна Африка. За бадемите се е писало в историческите текстове, дори и в Библията, като римляните ги наричали „гръцки орех“, тъй като считали, че това е цивилизацията, която първа ги е култивирала. Бадемите са известни като изключително мощен антиоксидант – съдържат голямо количество витамин Е. Едва 100 грама от тези ядки могат да ни доставят над 2 пъти от необходимата дневна доза на витамина. Богати са на магнезий, фосфор, фибри и наситени мастни киселини, понижават нивото на холестерола. Доказано е, че бадемите могат да забавят процесите на стареенето в организма, предотвратяват сърдечно съдови заболявания, помагат за превенция на някои карценоми. Специалистите твърдят, че 10 бадема на ден са добра защита срещу ракови образования, заради съдържанието на летрил в ядките. Безспорно, суровите ядки на бадема имат невероятни качества, но и шепа печени, обезсолени бадеми биха били добра идея за отбелязване на този ден.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад