Световен ден за борба с глаукомата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Глаукомата, наред с катарактата, е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Уврежда се снопчето на нерва, който свързва окото към мозъка. Настъпва тогава, когато течността в окото не може да циркулира нормално през окото. Това води до увеличаване на вътреочното налягане. В началото зрителните функции изненадващо дълго остават запазени. Болният не забелязва промените в зрението си, тъй като те настъпват бавно и окото се приспособява към тях. С напредване на състоянието се появяват дефекти в периферното зрение. Въпреки че пациентът не ги осъзнава, тези дефекти могат да бъдат открити от офталмолог. Увреждането на зрителното поле е бавно, тъй като дефектът се осъзнава от пациента едва след като загинат огромен брой нервни клетки. Когато се долови загуба на зрителното поле, заболяването е вече в напреднал стадий. Именно това прави глаукомата толкова коварна и опасна. Лечението обикновено е с капки, лазер или оперативна намеса.

В Световния ден за борба с глаукомата повече за най-новите методи на ранна диагностика и модерно лечение ще разберем в студиото на „Здравето отблизо“. Именно в този ден стартира и новата ни рубрика „Повярвай на очите си“, в която ще ви показваме революционните методи за диагностика и лечение на очните заболявания. Офталмологът доктор Яна Николаева отговори на Вашите въпроси.

Следете новата ни рубрика „Повярвай на очите си“. В нея ще ви показваме всички иновативни методи за лечение на очните заболявания. А на страницата ни във фейсбук пък ще откриете координати за връзка с доктор Николаева.

Вижте повече във видеото.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад