Технологиите: как променят живота ни

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на Любомир Тулев не само вмешателството е проблемът във фейсбук през 2018 г. Поне четири са основните проблеми. "Да започнем с вмешателството, за което се твърди, че всъщност е довело Доналд Тръмп на власт. Преди всичко трябва да кажем, че това вмешателство е възможно единствено, защото хората позволяват това да се случи спрямо тях. Ако ти имаш едни трайни убеждения за твоя кандидат, няма как каквато и да е сила да ти въздейства чрез постове и публикации." Той обясни, че вмешателството е било възможно за онази част от американските избиратели, които не са били изградили трайно убеждение за кого от двамата кандидати да гласуват. Твърди се, че чрез фалшифи акаунти, контролирани от сили - било то Русия или Китай - на този етап това не е известно, чрез публикации са успели да наклонят везните в полза на единия кандидат на онези, които са се колебаели кого да подкрепят.

Веселин Русинов посочи, че в момента едва ли има фирма, която да си признае, че се занимава с профилиране на потребителите във фейсбук, така че преди избори да им бъде изпращана съответната политическа информация и да се извършва пропаганда. Той обаче заяви, че към момента не знае за съществуването на компания, която да извършва подобна дейност.

Любомир Тулев коментира, че в 21. век златото е информацията, така че е немислимо компаниите да не се възползват от възможностите да профилират всякаква информация за нас.

Вижте целия разговор във видеото.