Теменужка Петкова за либерализацията на енергийния пазар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Още от деня“ беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, за да обсъди какво ще се промени в цената на тока след либерализацията на енергийния пазар.

„Каква ще бъде цената на електрическата енергия определя Комисията за енергийно и водно регулиране у нас. В началото на 2016 г. пълната либерализация на електроенергийния пазар ще бъде факт и тогава цената на електрическата енергия ще се определя от търсенето и предлагането, а както знаем те са най-обективният критерий за пазарната цена за определена стока“, заяви Петкова.

Според нея либерализацията е добре за хората, тъй като те ще могат да избират доставчика на електрическа енергия.

„Очакваме междинен доклад на световна банка през втората половина на месец ноември. След това сме планирали разяснителна кампания сред българското население, Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг, като целта на тази кампания ще бъде да обясним как българските граждани и фирми могат да стигнат до най-добрата за тях оферта“, каза Петкова.

Министърът на енергетиката припомни, че през 2013 г. Българският енергиен холдинг е взел кредит в размер на 1 млрд. лева с цел да бъдат разплатени много задължения на дружествата и по този кредит в момента се изплаща лихва, която възлиза на 44 млн. на година.

„Този заем, който Българският енергиен холдинг сега трябва да получи е предназначен за това Националната електрическа компания да разплати своите задължения към двете американски централи, които както знаем са основна базова мощност в нашата електроенергийна система“, каза Петкова.