Томислав Дончев: Бедствията обединяват хората и разделят политиците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, коментира в "Още от деня" оставката на министър Вучков и замяната с Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи. Той подчерта, че досега не е имало правителство в демократичната история на България, в което не е имало смяна на министри. И изрази надежда, че Румяна Бъчварова е нов шанс за целия сектор "Сигурност" - при нея липсва предишна обвързаност с този сектор. Томислав Дончев заяви по поисканата от лидера на АБВ Георги Първанов оставка на военния министър Николай Ненчев и външния министър Даниел Митов, че това е право на лидера в оставка Георги Първанов, отделен въпрос е дали това ще доведе до оставка. И поясни, че това е част от динамиката на политическия живот.

"В политиката като занятие няма ситуация, когато всички са еднозначно щастливи - това би било подозрително, винаги се прави компромис", заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и бедствието в страната след падналия мартенски сняг. Той подчерта обединението и взаимопомощта на хората в трудната ситуация. "Лошото е в същото време, че бедствията разделят политиците", допълни той и поясни, че е необходимо да се води разговор за необходими нормативни изменения за решаване на проблемите, вместо неособено конструктивен политически спор. И добави, че няма държава, която да може за два дни да се справи с двуметров сняг, като коментира, че беше направено, каквото можеше да бъде направенио в тази ситуация. Поуките, според Дончев, са в друга посока - свързани са с общата система за реакция, по-сложния разговор колко сме готови за промените в климата, повече пари за преодоляване на щетите или повече - за превенция.