Томислав Дончев: Законите формират обществените отношения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Това не означава, че ако образованието до 16-годишна възраст е задължително, това формира ангажимент някой да завърши поне основно образование", коментира вицепремиерът Дончев.

Дончев посочи, че в екипа му е имало и идея дори средното образование да е задължително. Аргументите са лесни, въпреки че са много. Ние говорим за по-конкурентна икономика. Всички искаме да сме по-богати. Богатството се формира само ако се произвежда не само повече, а по-скъпи неща – стоки и услуги.

Как може да имаме икономика, базирана на знанието, ако населението не е повсеместно грамотно?

"След десетилетие човек, който не може да чете и пише, ще е извън пазара на труда", прогнозира Дончев. Той обясни, че за да се реализира идеята му, е нужна е промяна в конституцията и редица закони. Вицепремиерът уточни, че ако идеята се приеме, трябва да се използват методите както на моркова, така и на тоягата, за да бъде наложена тя.

Законите формират обществените отношения. Те уреждат кое е задължителното, какви са правата, така че оттам трябва да се тръгне, каза вицепремиерът.

Държавата трябва да продължи да полага усилия, даже усилията трябва да бъдат двойни.

Той заяви, че всекидневно се полагат усилия децата да бъдат задържани в училище. В масовия случай децата искат, те са склонни да ходят на училище. Големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. В много от случаите за тези семейства детето да ходи на училище не е ценност, това е нещо излишно.

Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението й. Не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса, изтъкна Дончев. Според него е редно да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование.

"Младите хора са институционално неграмотни, там трябва да се засилят нещата", допълни той. Дончев каза още, че трябва да се наблегне на обучението на кадри, които са нужни на бизнеса.

Вижте повече във видеото!