Трайчо Трайков за критиките на ЕК за "Южен поток"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Позицията на Европейската комисия за договореното от България за "Южен поток" е най-категоричната досега, но не е първото изказване по този въпрос. През месец август е имало също толкова категорично, но не така публично предупреждение да не се напредва с реализирането на проекта преди всички документи по него да бъдат приведени в съответствие в европейското законодателство. Това каза в "Още от деня" бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Това прави още по-странно обявяването на търгови процедури за изпълнение на проекта в българската му част - за закупуване на материали, за строителство. Вярно, процедурата беше отложена - може да има връзка с очакваната реакция на Комисията, но при това положение трябва да бъде неограничено отложена, докато всичко не стане ясно", добави Трайков.

vlcsnap-2013-12-05-18h17m55s201Предисторията на случващото се днес тръгва от подписаното междуправителствено споразумение през 2008 година между България и Русия, в което не е споменато европейското право в областта на енергетиката - дали умишлено или по други причини не можем да гадаем. По време на преговорите през 2009-2010 година, при кабинета на ГЕРБ, ние бяхме в комуникация в ЕК, припомни енергийният експерт. Това споразумение не беше предоговорено, но в него записахме, че всички документи по проекта ще бъдат приведени в съответствие с еврозаконодателството. "Това беше, когато аз бях министър. След това бяха подписани окончателното инвестиционно споразумение - ноември миналата година, а тази година бяха обявени процедури за строителство и доставка на материали, които очевидно са се случили без тези договори да са предоговорени", каза Трайчо Трайков.

"Ясно е, че такова предоговаряне трябва да има и е хубаво, че ЕК каза, че проектът вече не може да бъде реализиран, ако това не се случи. Все пак е хубаво, че това се случва преди да сме подписали договор за строителство", обобщи бившият енергиен министър.

vlcsnap-2013-12-05-18h51m41s82Според Трайчо Трайков проблемите на българското общество в момента не са в плоскостта ляво - дясно, а е в спазването на "базовите принципи за функциониране на една свободна държава и свободна икономика". Затова предложенията, които правят "реформаторите", са свързани с тази основа за функциониране на обществото и институциите, каза той и даде примери: "Качествената работа на правосъдната система не е нито лява, нито дясна мярка. Конкуренцията и пазарната среда не е нито лява, нито дясна мярка. Основните мерки, които сме разработили в икономическия пакет, са свързани с тези неща." Там съюзници могат да бъдат и леви, и десни, но трябва да имат базовото разбиране за това какви ценности трябва да се защитават, подчерта Трайков и добави, че в момента за коалиция с ГЕРБ никой не говори и това не е въпрос, който е на дневен ред.