Търговци на зеленчуци протестират срещу нова наредба за сертифициране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Търговци на зеленчуци и плодове от различни райони на страната протестират срещу нова наредба, която ги задължава да сертифицират зеленчуците, които продават, че не съдържат пестициди. На търговските дружества, които купуват стока от Гърция, се вменяват задължения и действия, които трябва да се извършват от производителите или гръцките търговци, заявиха протестиращите на граничен пункт Кулата-Промахон на живо в Сутрешния блок на БНТ1.

"Това, което коментираме в заповедта от 26 май - да се извършват проби, да се пломбират МПС-та, да се заплаща една пробата с непосилните 420 лева, да се определя една лаборатория, защото по основната заповед трябва да е една - всичко това би следвало с документ от гръцките търговци да се удостовери от нашите търговци, стоката да мине безпрепятствена границата и да стигне до територията на България", коментира представител на протестиращите.

Недоволстващите отбелязаха, че таксата за всяка проба от 420 лева е непосилна не само за тях, но за средните и дребни български производители.

Според д-р Михаил Бащавелов - директор на БАБХ-Благоевград, целта на тази заповед е да се гарантира на качеството на внасяната продукция.

Протестът на граничен пункт Кулата-Промахон продължава.


Вижте видеото!

Акценти