Трифонова: Констатациите на ДКЕВР са абсолютно неправилни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Констатациите на ДКЕВР са абсолютно неправилни. Това заяви за "Още от деня" Калина Трифонова - член на УС на EVN България. Тя коментира още, че регулаторът показват една нестабилност както в решенията си, така и в цялостната регулаторна среда. Според нея няма никаква устойчивост, няма никаква стабилност и ЕРП-то не знае всъщност кое точно от решенията на регулатора трябва да изпълнява и как да го изпълнява.

След излязлата констатация на ДКЕВР от регулаторния одит, Трифонова заяви, че в EVN правят анализ и абсолютно констатират влошаване като цяло на икономическата и бизнес средата, на възможността да правят инвестиции и да изпълняват лицензионните си задължения.

"През 2010 година, когато имахме отново регулаторен одит, отново за същия период, Комисията тогава излезе с констатации. В резултат на тези констатации ние направихме необходимото, за да преведем дейността си в съответствие с тези констатации. Сега, с този регулаторен одит част от констатациите са, че не е трябвало да правим това, което показва една нестабилност както в решенията на регулатора, така и в цялостната регулаторна среда. Няма никаква устойчивост, няма никаква стабилност и ние не знаем всъщност кое точно от решенията на регулатора трябва да изпълняваме и как да го изпълняваме. В единия случай - когато го изпълниме, имаме тяхното одобрение, тяхното съгласие, сега се оказва, че те не са съгласни", заяви Калина Трифонова.

Тя коментира и забележката на ДКЕВР за изхарчените пари за консултантски, мениджърски услуги и поръчки към дъщерни дружества.

"През 2010 година, когато регулаторът излезе със своите констатации, че услугите, които тогава се предоставяха от разпределение трябва да се предоставят от независимо дружество, ние предложихме нашия модел на преструктуриране. Този модел беше придружен с анализ на икономическите ефекти, одобрен от регулатора, с изрично тяхно решение бе изменена лицензията на електроразпределителното дружество и по този начин те одобриха това преструктуриране. Сега излизат с констатация, че това нещо не е трябвало да се прави", обясни Трифонова.

"Констатациите във въпросния регулаторен одит, които бяха представени днес от председателя на ДКЕВР, са абсолютно извадкови и непредставителни за целия одитиран период 2008-2013 година. Основната част от тях отчитат само конкретни жалби на конкретни наши потребители", каза още членът на Управителния съвет на EVN.