Трудностите пред осиновителите в България – дискусия в „Денят отблизо с Мария”

Предаване: Отблизо, 15.02.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За трудностите да осиновиш дете – дискусия в студиото на „Денят отблизо с Мира” с Мария Галчева, Петър Кичашки и Емил Тодоров от Агенцията за социално подпомагане.

ГалчеваМария Галчева разказа в студиото за трудностите, през които е минала при процедурата по осиновяване на дете и призна, че от август месец чака за осиновяване.

ТодоровЕмил Тодоров обясни, че вписаните в регистрите кандидат осиновители са близо 1 500. Освен регистър за кандидат осиновители, има регистър за деца, които подлежат на пълно осиновяване. В този регистър са вписани близо 3 200 деца, каза той.

Около ¾ от кандидат осиновителите, вписани в регистъра, са заявили, че искат да осиновят дете до 2 години, българче, без никакви здравословни проблеми, а в самия регистър за деца, вписани за пълно осиновяване, ¾ от тях са над две години, коментира Тодоров.

Колкото са повече изискванията към детето, което кандидат осиновителят иска да осинови, толкова повече преседява в регистъра, каза Емил Тодоров.

КичашкиПетър Кичашки каза, че осиновяването навсякъде по света е много сложен процес. А в България е много по-усложнено.