Царска милост

Благодарност с бърза давност. "Царската дума e закон", но... с друга заповедТелевизионна постановка

Държава: България
Година: 1962
Времетраене: 96 минути
Царска милост
За продукцията

По едноименната пиеса на Камен Зидаров

Сценарий: Камен Зидаров

Режисьор: Стефан Сърчаджиев

Оператор: Георги Славчев

В ролите: Иванка Димитрова, Иван Димов, Цено Кандов, Милен Колев, Анастасия Бакърджиева, Лиляна Ботева, Иван Хаджирачев, Йордан Спасов, Иван Стефанов, Георги Попов, Иванка Ангелова, Виктор Данченко

Филмът от 1962 /реж. Стефан Сърчаджиев/ и телевизионна постановка на БНТ от 1983 /реж. Нина Минкова/ са адаптации по едноименната пиеса на Камен Зидаров, отпечатана за първи път от издателство "Народна култура" през октомври 1949 година /124 стр/. Тиражът от 2500 екземпляра бързо бил изчерпан, но това първо оригинално издание все още може да се намери в антиквариати и в продажби на аукцион.

Действието се развива в периода 1915-1918 - в края на една световна война и в началото на една революция...

Ирина Радионова и нейният син Боян спасяват от атентат цар Фердинанд. Между Радионови и Царя се установяват близки взаимоотношения. Радионова се готви да замине с децата си Боян и Вера за Русия. Дъщерята не иска да тръгне, защото мечтае за Швейцария. Но племеникът на Ирина - капитан Ясен Каролев пристига с новина. В страната е обявена мобилизация за война. Ирина Радионова посещава Фердинанд в двореца в София. Двамата разговарят за събитията, за нейното писмо до царя, в което тя не одобрява съюза с Германия. Сраженията започват. Боян е на фронта, а Ирина Радионова работи като медицинска сестра в лазарет. В болницата полицейският пристав Хаджи Никола търси сред ранените войници врагове на Отечеството и Царя. На фронта са проникнали сведения за революцията в Русия. Царят и неговите генерали бързат да вземат мерки, но е твърде късно. Положението на войниците е непоносимо и войнишките комитети подготвят въстание. Въстанието избухва. Боян Радионов дейно участва. С помощ от германските войски, бунтът е потушен. Боян е изправен пред Военен съд, присъдата е смърт. Ирина Радионова моли Фердинанд да пощади сина й. Царят обещава да запази живота му, но тайно нарежда Боян да бъде екзекутиран. Заповедта е изпълнена.