Цената на храната: поскъпване на хляба може да се очаква на пролет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Димитър Зоров смята, че за момента малко се преекспонира отражението на увеличението на тока върху цените за крайния потребител, тъй като предприятията вече имат договорени цени. Едните договори са от юни до юни следващата година, а другите са от януари до януари.

Това означава, че повишението на електроенергията вече е включено в договора. Има повишение, но то е в рамките на 6%, при това токът е само част от всичките разходи, включени в цената на крайния продукт. Специално за млекопроизводството, по думите на Бакалов, той е около 10%.
"С повишение 6-7 % при около 10% тежест в себестойността, виждате /получава се/ около 1%."

Има, според него, много индикатори, включително повишаването на минималната работна заплата, които по-чувствително влияят върху крайната цена.

Според Димитър Бакалов в хлебопроизводството ситуацията е по-различна: производителите поемат цялата тежест. Получава така, че всички процентни натрупвания - от горива, ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразяват върху тях. Увеличението, смята той, ще бъде вероятно напролет. Още не може да се прецени колко ще бъде то - дали 20% или 30%. Бакалов се надява министерството да увеличи малко субсидиите.Що се отнася до месото и месните продукти Вихрен Димитров е на мнение, че повишението на цената на тока няма да се отрази чувствително на техните цени, тъй като електроенергията е под 1% от себестойността на продукцията.

"Големият проблем в България е ниската покупателна способност на населението, ниските доходи, липсата на персонал, който избяга в ЕС и неправилната търговия - това, че ние производителите не могат да стегнат до крайния клиент, както искат, за което аз обвинявам т. нар. модерна търговия... Тия вериги, които извиват ръцете, те взеха най-хубавите места в България. Никъде в ЕС няма вериги в центъра на градовете - те са извън градовете. По този начин убиха малките магазини."
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад