Цената на политиката - коментар на Стойчо Стойчев и Росен Карадимов

Предаване: Панорама, 14.06.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доц. Карадимов заяви, че не вярва, че партийните субсидии ще паднат до 1 лев. Въпросът е пределно сложен, за да бъде решен набързо. По думите му проблемът започва с референдума и абдикациите на политическите партии тогава от съдържателния дебат на тази тема. Той подчерта, че не му се иска да вярва, защото това не е добре за политическата система. "Аз не защитавам тезата за 11 лева. Аз защитавам тезата за разумна партийна субсидия, защото, освен партийна дейност, в тази сума би трябвало да влязат и изборите." Нужна е ясна кампания, която да разясни, че при такава ниска субсидия, много възможно е партиите да се обвържат от бизнеса, а това може да бъде много по-вредно за българския данъкоплатец.

Според доц. Стойчев 1 лев на глас не са малко пари. "Ако се замислите - на годишна база двете основни партии БСП и ГЕРБ ще взимат по 1 млн. лева грубо, които никак не са малко пари за развитие на партийна дейност и за правене на политически кампании." Той посочи, че в момента тези партии взимат по 10 млн. лева, което на фона на ниските пенсии и социални доходи е лицемерие в очите на избирателите и може би затова хората масово гласуваха и на референдума това беше най-силно подкрепеният въпрос. Макар да е квалифициран от мнозина като популистки ход, това не означава, че е лош.Росен Карадимов изрази мнението, че премиерът Борисов прави сериозни заявки за промени в ГЕРБ. Ако реформата на Корнелия Нинова в БСП продължи, двете основни политически партии, без да променят политическата система, ще променят лицето ѝ.

Стойчев посочи, че Бойко Борисов се завръща като лидер на партията, след като "за дълго време Цветан Цветанов беше иззел публичното лице на тази партия". Очакването за победа на изборите в БСП, не се случи и дава стимул на противниците на Корнелия Нинова да я спънат към връщането на БСП на власт, което според него може да ѝ струва лидерството.

Отливът на гласове спрямо предишните европейски избори в ДПС, Стойчев определи като "тежък провал" и според него в партията в момента се мисли за смяна на председателя, като Делян Пеевски се тества за лидер на партията в бъдещето. Стойчев тълкува връщането на Пеевски в парламента като опипване на почвата дали той ще бъде приет от обществото като политически водач на ДПС.

Според Карадимов обаче конгресът на БСП ще утвърди Корнелия Нинова на лидерския пост в неделя, тъй като тя има силна подкрепа в партията, а предстоящите местни избори са "най-важните за БСП в последните 10 години".

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад