Опасни язовири, нови цени на водата заради амортизацията. Говори Малина Крумова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Малина Крумова коментира новината на деня. От прокуратурата обявиха 81 язовира в страната са в предаварийно състояние, а над 2000 язовирни съоръжения са в техническо негодно състояние. Според заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството повечето от канстатираните като технически неизправни са относително малки съоръжения. В страната, по думите на Крумова, има много повече от 2000 язовира. А що се отнася до съобщението на прокуратурата, в министерството не били все още запознати с констатациите.

Язовир Бели Искър, който осигурява питейна вода за столицата, се намира на територията на община Самоков. За него Крумова беше категорична, че той се "със сигурност се поддържа в техническо безопасно състояние". Предписанията за него от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се изпълняват. Има акт и наказателно постановление, но от министерството ще обжалват постановлението, тъй като смятат, че е издадено неправилно. Стената имала нужда от реконструкция, но опасност за хората нямало. Едно от необходимите укрепвания вече е направено, но сега тя се нуждае от още едно допълнително, външно, "което да гарантира енйната пълна сеизмична осигуреност". Крумова обясни:

"Когато е строена, тя е отговаряла на по-ниски норми по отношение на сеизмична осигуреност и затова е необхозимо да се направи тази реконструкция. Но иначе стената е безопасна. да, реконструкцията е абсолютно необходима и сме предприели действия за извършването ѝ".

За поддръжката на язовира е отговорен собственика му. А собственик е държавата от 2009-2010 г. В закона е записано, поясни Крумова, че когато публична държавна собственост, която се използва за питейни водоснабдителни нужди, е в упрваление на областните управи и се завежда в активите на областната управа. Държавата е собственик, а органът, отговорен за управлението на този актив, е областната управа. Според Крумова областната управа е издала актове, "които не са адекватни на законодателството, тъй като поставят язовира на управление на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а това е некоректно".

Целият разговор във видеооткъса.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад