Цените на плодовете и зеленчуците спрямо 2014-а
Реални ли са цените на зеленчуците? Как се стигна до сериозно им поскъпване? В студиото на "Денят започва" Едуард Стойчев - председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, коментира темата.
Рядко се получава такава ситуация, особено на фона на поевтиняването на хранителните продукти в световен мащаб през последната година, включително и в България, каза той. Тази година бяхме изненадани от резкия скок на индекса на тръжните цени като следствие от цената на плодовете и зеленчуците на нашия пазар. Поскъпването спрямо миналата година е от 17-23% до 200 на сто за зелената салата. Единствените зеленчуци, по-евтини спрямо 2014 с около 30%, са картофите, но статистиката за консумацията им подсказва, че цената им се определя най-вече от внос, подчерта Стойчев. За състоянието на пазара има обективни причини - дългата зима, голямата влажност на почвата и отказа на производителите на зеленчуци да садят български салати, защото в пика на сезона през 2014 ги продавах по 15 стотинки за бройка. В момента има дефицит на пазара, който се запълва с внос, обясни още той.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News