Центърът на София прелива от символи - той е истинско чудо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Православната "Света Неделя" е катедралната църква на Софийската митрополия. Някога софиянци я наричали "Свети Крал", защото вътнре били мощите на сръбския крал Милутин. Видът й е изцяло пременен след кървавия атентат от 1925 г.

"Свети Йосиф" е една от двете катедрални църкви на католиците от Южна България. Основният камък на новата й сграда е положен от папа Йоан-Павел II през 2002 г.

Джамията "Баня Башъ" - в превод "много бани" е произведение на османската архитектура от 16. век. Свързва се с най-големия архитект на империята Синан. Според Евлия Челеби по красота минарето й нямало равно на себе си в София.

Софийската синагога е най-голямата на Балканите и трета в Европа след Амстердам и Будапеща. Но сред сигагогите на сефарадите евреи, тя е най-голяма на континента.

Но това не е всичко за софийския център, съвпадащ напълно с центъра на римската Сердика. На това място историята винаги е бързала да се отбележи. Тук били дворецът на император Константин Велики, църквата "Св. Спас" и паметникът на Ленин. Днес има банка, хотел и сгради на властта.

Някой би казал, че центърът на София прелива от символи, а ние се чувстваме длъжни да им дадем смисъл - той може да е дълбок, а може и да не е. Със сигурност обаче си струва да повторим - това място е истинско чудо!

Автор: Бойко Василев