ЦИК вероятно ще разкрие 52 секции във Великобритания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Централната избирателна комисия вероятно ще разкрие 52 секции във Великобритания, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според сега действащия вариант на Изборния кодекс в чужбина могат да се откриват до 35 секции за държава. Секции се откриват, ако бъдат подадени 60 заявления за населено място.

„Липсата на ограничения за броя секции позволява да се обсъди въпросът дали в посолството биха могли да бъдат разкрити повече от 2 секции“, коментира Томов.

Той заяви, че промяната в Изборното законодателство в навечерието на изборите не е добра практика и създава организационни затруднения. Това изисква добра координация с Министерството на външните работи, които са партньори на ЦИК при организацията на изборите извън страната. „Надявам се, че ще създадем нормални условия за гласуване на българските граждани във Великобритания“, уточни Томов.

В Германия не бе получено разрешение за гласуване извън сградите на посолства и консулства и затова там ще се откриват повече секции в дипломатическите представителства. В Берлин секциите се увеличават от 1 на 2, в Мюнхен от 1 на 3, а във Франкфурт от 1 на 2. Увеличени са и секциите в Мадрид - от 1 на 3. Открива се още една секция и във Виена и там стават 2.

Български граждани ще могат да упражнят правото си на глас, ако не са подали заявления за гласуване в чужбина, обясни Томов. Трябва да отидат в най-удобната за тях избирателна секция, да декларират, че не са гласували и няма да гласуват на друго място и ще бъдат вписани в избирателния списък в деня на изборите.

„Промяната, гласувана вчера в парламента, предвижда при изчисляването на резултата квадратчето „Не подкрепям никого“ да се изчислява като действителен глас. Това ще доведе до снижаване на процента за всички кандидати, в зависимост от относителния дял на хората, които са гласували с „Не подкрепям никого“. Колкото повече са тези хора, толкова повече ще бъдат снижени процентите на всички други кандидати. Съотношението между тях обаче не се променя. Влиянието на преброяването по този начин - „Не подкрепям никого“ поражда един-единствен ефект – намалява вероятността да има избран кандидат на първи тур“, заяви Томов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад