Цветозар Томов: В България има много по-малко избиратели, отколкото са включени в избирателните списъци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България има много по-малко избиратели, отколкото са включени в избирателните списъци. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

„Това създава някакви рискове за злоупотреби. Надявам се не такива, че да компрометират изборите. Това, че има хора в избирателните списъци, които не живеят в България, не означава, че те са без избирателни права. Те могат да гласуват, ако са в чужбина, от местата, където са, стига да има секция там“, заяви Томов.

По думите му опцията "Не подкрепям никого" е действителен глас с оглед на това, че избирателят е спазил законовата процедура да гласува - в бюлетината има поставен знак "Х" или "V", но това не е вот, който може да бъде отнесен към който и да е кандидат. „Затова когато се изчисляват резултатите на кандидатите, той няма как да бъде преброен“, уточни Томов.

„Избирателната активност зависи от това колко хора са се разписали в избирателните списъци, влезли са в секцията и са упражнили правото си на глас“, допълни говорителят на ЦИК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад