Учените от БАН: Обществото не разбира, че ние сме необходими

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Протестът на учените пред БАН определено нямаше обществена подкрепа. Беше позорно, унизително. Самият протест беше непълноценен, защото бюджетът беше приет предишната нощ, което е още една подигравка, пълно неразбиране на проблемите и нуждата от наука, категорична беше Мирела Напетова.
За нас протестът не е новост, той не се случва за първа година. Това бюджетиране са случва от 2008-а насам, тоест няма качествена промяна. Финансиране е необходимо и наистина е жалко, че обществото не разбира, че ние наистина сме необходими, допълни Мина Христова.

Според двете докторантки, "когато няма един базов минимум, за да съществува една организация, и когато няма заплати, които да позволяват живота и работата на хората в нея, не може да се говори за някакви проекти, които да надграждат".


Проф. Лъчезар Аврамов заяви, че науката е извън фокуса на общественото внимание.

Това е така, защото определени политици непрекъснато развиват тезите, че това са хора, които се занимават с каквото си искат, че са търтеи и ако са умни, да си намерят пари от бизнеса, реагира той.

По думите му управляващите "са дотолкова неграмотни, че те не знаят къде се намираме".

Това не е поведение на европейска държава, без колебание заяви проф. Аврамов.

Той подчерта, че има три елементарни условия за съществуването на науката в съвременната държава - наличието на определен брой учени от различните възрастови групи, на инфраструктура и средства.

Само че хората, които взимат решения са дотолкова неуки и невежи, че вместо да питат, те изказват мнение, каза още проф. Аврамов.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад