Уди Алън и Нийл Саймън на сцената на театър “София”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две комедийни пиеси от едни от най-успешните световни драматурзи Уди Алън и Нийл Саймън имат обща премиера тази вечер на сцената на театър "София" - "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник". Гости в студиото на "Денят започва с култура" бяха режисьорът Николай Поляков, актьорите Милена Живкова, Силвия Петкова, Пламен Манасиев и Юлиян Рачков.

Поляков разказа, че двете пиеси са много хубави и са във формат, който разрешава тяхното поставяне заедно една след друга. За тях той разказа, че хуморът в тях е изящен и е за тези, които обичат да гледат карикатури и умеят да разчитат смисъла им.

Силвия Петкова разказа, че се вълнува от темата на "Олд Сейбрук", а именно любовта. Тя сподели, че е много приятно когато в текста си имаш абсолютната основа, на която да можеш да се опреш във всеки един момент и да градиш до момента, в който публиката разбира, че всичко е било напразно. "Уди Алън отново си има онзи подход, типично за него, който изненадва", каза актрисата.

Милена Живкова каза за своята героиня, че е доста неприятна като личност. Тя е високомерна, студена, безчувствена. Актрисата разказа, че благодарение на режисьора е успяла да я очовечила. За пиесата разказа, че в нея се разглеждат три женски образа.

Пламен Манасиев обясни, че според Уди Алън двойките изпадат в криза когато се изчерпат творческите възможности на автора. За образа си в пиесата той каза, че е емблематичният на мъжа рогоносец. Той разказа, че това е човекът, който най-трудно осъзнава промените около себе си и реагира по донякъде неадекватен начин.

Юлиян Рачков разказа, че в пиесата той играе 47-годишен собственик на рибен ресторант, който от 23 години е женен и иска да изневери на жена си. Той кани три различни жени, но нещата не му се получават.