Управителят на НЗОК Румяна Тодорова за цената на здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Още от деня“ бе Румяна Тодорова – все още управител на НЗОК, но с изтекъл мандат. Очаква се тази седмица да бъде избран нейният приемник.

Тодорова каза, че одобрява либерализирането на здравното осигуряване у нас. Тя предложи да се използва надграждащият модел за развитие на здравеопазването, защото има какво още да се прави в самата система.

„Здравната каса е „купувач“ на здравни услуги – тя купува услуги от името на пациента. Ние плащаме от името на пациента това, което той е потребил“, каза Тодорова. Тя допълни, че одобрява касата да закупува определени дейности с определени лечебни заведения, но те трябва да отговарят на определени критерии за качество.

„Ние сме „за“ изработването на нови пакети, по които касата ще заплаща и нов допълнителен пакет, по който да могат да се включат и допълнителните фондове“, допълни управителят на НЗОК.

Тодорова говори и за проблема със скъпите лекарства, които са предписвани от лекарите в следствие на стимулирането им от фармацевтичните компании. Тя изрази и мнението си, че в някои градове има прекалено голям брой болници и това е ненужно.

Акценти