Уроците на историята

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

27 години минаха от 10 ноември 1989 година. Какво се случи през това време? Гости по темата в "Денят започва с култура" бяха учителят по история Емил Джасим, журналистът Светла Енчева и преподавателят в СУ проф. д.ф.н. Стилиян Йотов.

"27 години ние сме свидетели на една подмяна", каза Джасим. Той уточни, че на тази дата не идва демокрацията, нито пада режимът. На тази дата е извършен един вътрешнопартиен преврат. Този преврат дава някакъв импулс на много хора да потърсят правата си, да поискат отмяната на Член Първи. Той не мисли, че много неща са се променили, струва му се, че са се изковали легендите. Проф. Стилиян Йотов не крие, че винаги се е изненадвал неособенно приятно как разказваме нашата история извън контекста на други дати, които са малко по-световни. Светла Енчева каза, че 27 години след събития, които се смятат за радикална промяна ние сме свидетели на закрепостяване на един конформизъм, който се въпроизвежда от младите.

Тази вечер има обявен пореден протест под надслов "Не на езика на омразата". Защо 27 години след 10 ноеври се налага да протестираме и да защитатваме тази теза? Според Енчева ние не протестираме все още, ние протестираме тепърва.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад