Усещането за несигурност и бедност може да създаде проблем на правителството

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ДБГ замрази членството си в Реформаторския блок, а "Глас народен" на Светльо Витков напусна РБ. Какви са тези процеси, които текат в дясното?

Преживяхме отдавна предизвестената смърт на това дясно обединение. Това е само един формален акт, посочи Иво Инджов, експерт по политически комуникации, и допълни, че на практика малък субект се отделя от един вече почти несъществуващ малък коалиционен субект. Той обаче открои, че въпросната новина отваря разговор за дясното.

Антоанета Христова, политически психолог, Институт за политика, изрази съмнение, че тази новина отваря разговор за дясното, тъй като, по думите й, "там в голяма степен книгата е със затворени корици. Все пак трябва да кажем, че се оформя една група партии и коалиции, които започват много активно, много предсрочно да искат предсрочно сваляне на правителството".

БСП поискаха предсрочни избори. Смятате ли, че БСП са в състояние и готовност да управляват?

Според Иво Инджов столетницата не е в състояние да спечели едни предсрочни избори. Има все повече признаци, че след края на българското европредседателство - към края на календарната година, би могло да има предсрочни избори. "В момента управляващото мнозинство се клати, то минава от скандал през скандал, без да има ясна стратегия и тактика как да реагира на тези скандали."

Антоанета Христова обясни, че скандалите са само повърхността на случващото се в страната и в политиката. "Повечето скандали са по несъществени теми. Енергетиката е съществена, но по несъществен и погрешен начин се атакува в момента този проблем. Всички скандали се управляват относително добре, но по-големият проблем, заради който правителството има проблеми - това е бедността, това е нерешаването на проблема със сигурността, хората не се чувстват удовлетворени на социално ниво."

По темата за "Обединените патриоти" Антоанета Христова коментира, че целта на скандалите там са те да са в медиите, да са тема на политическо говорене. Според нея ефект от сблъсъците няма да има, защото за патриотите формулата е напълно успешна.

Иво Инджов: "Патриотите се оказват таралежа, който може да създаде сериозни проблеми на премиера Борисов, на най-голямата управляваща партия ГЕРБ." Той прогнозира, че ако се стигне до предсрочно сваляне на правителството, то ще е провокирано от редиците на патриотите.

Вижте целия разговор във видеото.