В кадър

Публицистиката на БНТ има запазено място в програмата. Всичко може да се случи "В кадър" - нови истории, герои, събития и конфликти. Вашата територия за срещи!

В кадър
За предаването
Всички броеве

Българска национална телевизия

гр. София 1000

ул. “Сан Стефано” 29

за Дирекция „Информация”

телефон:

02 814 2100

e-mail: vkadar@bnt.bg

премиера: януари 2008 година

жанр: документални филми

времетраене: 27 минути

12-ти сезон

Публицистиката на БНТ има запазено място в програмата. Всичко може да се случи "В кадър" - нови истории, герои, събития и конфликти. Вашата територия за срещи!

Основни автори са журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ.

Излъчване: два пъти месечно в сряда от 21:30 часа, БНТ1

НАГРАДИ ЗА ФИЛМИТЕ "В КАДЪР"

Журналистът Иво Никодимов получи голямата награда на конкурса за тв журналистика в "Свети Влас" за филмите си "Бежанците: трафикът като бизнес" и "Животът на прокудените" - 2016 година.

Филмът "Добрият самарянин" получи почетната грамота на най-престижния български фестивал за документално кино "Златният ритон". "Добрият самарянин" е и в официалната селекция в конкурса за документално кино на "София филм фест 2016".

Филмът "Кръговете на светлината" получи наградата за операторско майсторство на СБЖ през 2015 година за работата на оператора Николай Илиев.

За филма "Пътешествие с тракийските царе", както и за цялостната си работа в областта на културата, сценаристът Петя Тетевенска получи отличието "Златен век" на Министерството на културата на 30.10.2015 година.

Четири филма на рубриката "В кадър" на БНТ грабнаха пет награди на медийния фестивал "Българската Европа" 2015 в Русе. "Добрият самарянин" на Николай Василев и Борислав Георгиев получи "голямата награда" на фестивала, "Джихадисти в Европа" на Владислав Велев, Борислава Инджиева и Миглена Атанасова - награда за документален филм в категорията "разследваща журналистика", "Капитализъм по български" на Цвета Младенова, Недялко Данов и Николай Василев - наградата за документален филм в категорията "съдебна реформа", а "Спасители на инат" на Цвета Младенова, Костадин Кисьов, Михаил Врабчев и Милена Гетова получи награда за режисура и операторско майсторство.

Филмът "Гласът, който моли Бога за България" на Петя Тетевенска, Невена Коралова, Пламен Герасимов и Росен Елезов получи първа награда на Международния фестивал за музикални филми и програми на името на "Николай Гяуров" - 2015 година. Филмът за Борис Христов беше удостоен още с официална селекция за конкурсната програма на "Златен ритон 2014", където получи и награда за режисура. По-рано лентата стана носител на юбилеен златен медал на Министерството на културата, влезе в официална селекция на Международния фестивал "Златна Прага" през 2015-а и стана първият филм на рубриката, който беше разпространяван на голям екран в кино "Одеон" и "Дома на киното".

Филмът "Портрет на една примадона" на Миглена Стойчева и Недялко Данов получи втора награда на Международния фестивал на името на "Николай Гяуров" през 2015 година.

Филмът "Под запрещение" получи първа награда в категорията "Социално включване" на медийния фестивал "Българската Европа" - 2014 година.

Филмът "Пришълците" на Цветелина Атанасова, Недялко Данов и Олег Ковачев получи голямата награда в категория "Електронни медии" на фестивала "Мтел Медиа мастърс 2014".

Росен Цветков получи за поредицата „Глас под наем” голямата награда на медийния фестивал "Българската Европа" и на журналистическия конкурс "Смели репортери", Специална награда от конкурса за разследваща журналистика "Радостина Константинова" и от Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, номинация в Международния фестивал "Prix Europa 2012" - Германия, Берлин.

Надя Обретенова беше отличена за филма "Наглите: сметката закрита" със специална награда на Международния фестивал "Детектив фест" в Москва, за "Отрядът - операция спасяване" – с диплом на същия фестивал в Москва, за "Присъда невинен" с награда от Международния фестивал за документални филми "Балфест", за "Глас под наем" със Специална награда от конкурса за разследваща журналистика "Радостина Константинова", номинация в Международния фестивал "Prix Europa 2012".

Петя Тетевенска получи специалните награди на международните фестивали за документално кино "Културно и историческо наследство" и "Балфест" за "Ръкописите не горят" в съавторство с Горан Благоев, първа награда на фестивала "Културно и историческо наследство" за филма "Различният музей", награда за най-добър телевизионен филм на V Международен фестивал за късометражно кино "В двореца" в Балчик за филма "Истории за ателие".

Йордан Димитров беше номиниран на фестивала в Монте Карло за работата му по бедствието в с. Бисер, втора награда на фестивала "Културно и историческо наследство" за "Седем педи над земята".

Екатерина Анева беше наградена за филма "Отвъд" и поредица материали за търговия с метадон от Министерство на здравеопазването в категорията "Страст в журналистиката в подкрепа на подрастващите".

Цветана Кръстева получи награда на Българо-руската търговско-промишлена палата за поредица от филми, свързани с отношенията между България и Русия.

Цветелина Атанасова беше наградена на Антарктическия институт и на конкурса за журналистика "Джеймс Баучър" на Посолството на Ирландия за "Черно и бяло", получи награда на фестивала "Зелена вълна" от Черноморската екологична мрежа за филма "Солени сълзи".

Марио Гаврилов беше отличен за "Хаити - за ада от първо лице" от в. "24 часа" в конкурса "Достойни българи", има официална селекция на фестивал за документално кино в Кан, официална селекция в конкурса на Националния фестивал за документално кино "Златен ритон" и наградата на инистерството на икономиката за филма "Газово налягане: нула".

Филмът на Добрина Чешмеджиева - "За другите", донесе на екипа на БНТ голямата награда за медийно отразяване и съпричастност към благотворителни каузи на Фондация "Работилница за гражданско общество".

Красимир Ангелов и Валя Апостолова и филмът им "Мъртвите очи на планината" беше отличен в топ 10 на най-добрите предавания в България в конкурса за "Награда за тв журналистика "Свети Влас" през 2010 година.

Цвета Младенова получи втора награда на Международния фестивал "Културно и историческо наследство" за филма "Ключът на светеца" 2009 година.