В каква посока ще тръгне Турция след изборите?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Изненада ли са резултатите от изборите в Турция? Могат ли да се превърнат в повратна точка за промяна? Ще се отразят ли на отношенията й с ЕС? В каква посока ще тръгне страната?

Основният въпрос по който ще проверим мнението на хората, е свързан с тази тема. Той звучи:

Очаквате ли резултатите от изборите в Турция да се отразят на отношенията ѝ с ЕС?

Как трябва да се развиват нашите отношения с южната ни съседка? - Данните на АЛФА рисърч и коментарът ще видите от студиото.

Дискусия в студиото ще водим с Любомир Кючуков, Мартин Табаков, Милен Керемедчиев, Йордан Божилов, Явор Сидеров.

Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат от кариерата, бивш посланик в Лондон и бивш заместник министър на външните работи - "Ердоган понесе загуба в големите градове, но в национален електорален план той на практика потвърди резултата си. Дипломатът изтъкна един важен фактор: "на първо място обикновено отъждествяваме Ердоган с неговата партия, което е показателно за организацията на политическия живот" там, която е центрирана изцяло около фигурата на президента. Но..."Когато си носител на всички основни блага, рано и ли късно ставаш отговорен и за всички проблеми , които съпътстват страната..." Според Кючуков проблемите, довели до този изборен резултат, са предимно в социално-икономическата сфера - икономическа стагнация, обезценяване на лирата, спадане на покупателната способност, обедняване на широки слоеве от населението. Общият извод от изборите е: беше накърнен имиджът на Ердоган, но не и властта му.

Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност, няколко години ръководител на Международната дейнност на МО - Относно нагласите на гражданите на Турция той каза: "Както всички избори, и местните избори са важни. Въпросът е доколко те ще повлияят върху политиките. моята теза е, че не можем да очакваме сериозно повлияване върху политики, най-малкото защото местните избори не променят властовия ресурс, организацията, която е създадена и която работи в полза на управляващата партия и лично на Ердоган..."

Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката, познавач на Близкия изток, бивш генерален консул ОАЕ и координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа - След изборите в неделя Ердоган е различен в сравнение с последните 25 години. "Той започна през 1994 г. Всъщност негова е култовата реплика "Ако печелиш Истанбул, печелиш Турция". така че тази загуба, особено в Истанбул, е особено болезнена за него като политически лидер и като президент на страната... Но той еволюира и промени своя начин на управление на страната и във вътрешно-политически план, и навън."

Мартин Табаков - председател на Института за дясна политика, д-р по политически науки в НБУ с дисертация на тема Турция и специализации по темата Близък изток - направи характеристика на турската опозиция от гледна точка на представянето ѝ в местните избори. "Те успяха да оцелеят в един много сложен, много деликатен и много конюктурен съюз, който включваше националисти, секуларисти и кюрди... Тази много различна група от хора успя да се събере и да се мобилизира в посока анти-Ердоган гласове. Тук особено важно е не само трите най-населени града, които опозицията успя да спечели - Истанбул, Анкара и Измир - но говорим и за цялото крайбрежие на република Турция. Когато съберем трите града, получаваме почти 50% от БВП на Р Турция. когато вкараме и крайбрежието, ще видим, че говорим за много силни индустриални и туристически центрове, т. е. този гръбнак на Р Турция в случая гласува срещу Ердоган."

Явор Сидеров - политически анализатор, преподавал История на международните отношения - смята, че голяма част от турците не са доволни от присъствието на голям брой бежанци в Турция и политиката за предоставяне на определени привилегии за тях, която Ердоган провежда заради уговорката с ЕС. Това, според анализатора, не е главната причина за загубата на Ердоган в големите градове. "Основните проблеми на Ердоган идват по-скоро от икономиката и от социалните проблеми. Но той успя да постигне нещо друго. Когато влезе в голямата политика, неговата заявка беше за нулеви проблеми със съседите. Постепенно това се видоизмени до неузнаваемост. Турция в момента има, в някаква степен, проблеми с всичките си съседи и с далеч по-големи и важни държави от тях." Бежанската тема не е най-важната в случая, тя е само една страница от дълговременните и трудни отношения между ЕС и Турция, убеден е Сидеров.

В светлината на изборните резултати в дискусията беше отделено внимание на отношенията на Турция с ЕС и другите големи играчи на международната сцена. Коментирани бяха и изненадващите резултати на първия тур от президентските избори в Украйна.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад