"Вълшебното огледало" на Любен Зидаров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

“Вълшебното огледало” на Любен Зидаров е нов документален филм за българския илюстратор. Премиерата ще бъде този петък от 19 ч. в кино „Одеон“. Продуцентът Сотир Гелев и операторът Войчех Тодоров са в студиото на „Денят започва с култура“, за да представят филма.

„Когато надникнахме в това огледало видяхме себе си до голяма степен, т. е. ние, въпреки че не осъзнаваме, до голяма степен сме формирани, поне нашето поколение и няколко поколения предишни и следващи, от неговите илюстрации по някакъв начин и се формира неговият поглед върху света… Ние просто се опитахме да надникнем по друг начин в това огледало – да погледнем художника Любен Зидаров и мисля, че до някаква степен успяхме“, каза Гелев.

Художникът Антон Стайков се включи по телефона в разговора за художника Любен Зидаров.

„Изумителното в общуването с този художник е, че през цялото време не те напуска усещането, че говориш с един човек на твоя възраст, а той е 92-годишен, който във всеки момент има нови проекти, никога не говори в минало време, а говори за настоящето. Това е изключително вдъхновяващо!“, каза Стайков.