Валдис Домбровскис: България може да влезе в чакалнята на еврозоната до месеци

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди са дойде в нашата страна той даде интервю за БНТ. С него разговаря кореспондентът на националната телевизия в Брюксел Десислава Апостолова. Какво каза заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис вижте в "Денят започва".

БНТ: Господин Домбровскис, бихте ли обяснили на нашите зрители промените, които предложихте, свързани с трансграничните плащания в евро?

Валдис Домбровскис: Европейската комисия предложи да направи трансграничните такси за плащания в евро по-евтини във всички държави-членки на ЕС. Предоставяме на гражданите от страните, които са извън еврозоната същите условия като тези в страните от еврозоната. Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към България. Случва се да платите хиляди евро такса за една трансакция. Според новия регламент българите ще плащат същите такси в евро, каквито са таксите в местната валута. Така вече ще говорим за такси от няколко цента или безплатни трансакции.

БНТ: Новите правила засягат само плащанията в евро. Ще има ли промяна, ако български граждани превежда пари от левовата си сметка към чужбина?

Валдис Домбровскис: Преди всичко се предполага, че българите трябва да има възможност да се отварят сметки и в евро в българските банки. И във всеки случай повечето плащания между страни от еврозоната и страни извън нея така или иначе се извършват в евро. За да ви дам пример - няма много плащания в лева към Полша. Затова мислим, че отварянето на сметки в евро ще помогне в голяма степен. Става въпрос за плащания в евро от и към страни от еврозоната.

БНТ: Предлагате и промени при тегленето на пари в чужбина. Какво точно представляват те, какво ще се промени?

Валдис Домбровскис: Това е другата част от нашето предложение. Става дума за случаите, в които гражданите или бизнесмените полагат с карти извън своите родни държави. Сега те могат да избират дали да плащат в собствената си валута или в тази на страна, в която се намират. Ще ви дам пример - ако живеете в страна от еврозоната и сте на посещение в България и искате да платите с банковата си карта, ви се дава възможност да избирате дали да платите в евро или в лева. Проблемът е, че хората не могат да преценят в момента кой вариант е по-добрият за тях, защото те не могат в момента да пресметнат. Виждаме, че често хората трябва да плащат високи такси за тази директна смяна на валутата. Това, което ние сега представяме са ясни и прозрачни правила - гражданите трябва да са информирани какви са таксите в единия или другия случай, за да могат да направят информиран избор. Mеждувременно трябва и всички банкомати и други съоръжения технически да бъдат променени, за да отговарят на новите изисквания. Но за да си го представите по-добре - ако идвате от еврозоната в България и ви се даде възможност да избирате искате ли да плащате в евро или в български лев - по-евтино ще бъде за вас да плащате в българи лева. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате.

БНТ: Наскоро се срещнахме с новия финансов министър на Германия Олаф Шолц. Дали фактът ще той смени по-строгия Волфганг Шойбле ще се отрази положително на приемането на България в еврозоната?

Валдис Домбровскис: В този случай бих казал, че има стъпки, които първо България трябва да направи. По отношение на фискалните позиции, няма много въпросителни от страна на Европейската комисия, нито от страна на държавите членки, защото България има балансиран бюджет и един от най-ниските държавни дългове като процент от БВП в целия ЕС. Бих казал, че България има добра фискална политика. Това, върху което сега работим, е присъединяване на Българи към Валутно-обменния механизъм, т.нар. чакалня на еврозоната, какви са условията и какво трябва да се направи. Бих казал, че в момента става въпрос повече са финансовия и банковия сектор. Разликата от преди пет години е, че сега в ЕС имаме и банков съюз. И присъединявайки се към еврозоната, България трябва да влезе и в банковия съюз и затова акцентът е върху процесите във финансовия сектор.

БНТ: Българските банки дали са устойчиви на шок, ако използвам определението на Европейската централна банка?

Валдис Домбровскис: Една от сферите, която трябва да бъде оценявана е именно дали българските банки са устойчиви на шок. Вече знаем, че българското правителство вече оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участва и да подкрепяме този процес.

БНТ: Как виждате този процес във времето, кога България може да влезе в чакалнята?

Валдис Домбровскис: В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години.

БНТ: Като заместник-председател на Еврокомисията какво е мнението - българското председателство на Съвета на ЕС на България в ЕС?

Валдис Домбровскис: Едно председателство винаги е добра възможност една страна да се представи, да привлече погледите към своите важни теми. Мисля, че Българи се справя успешно.