Валентин Николов: Към момента АЕЦ "Белене" няма лиценз

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Към момента проектът няма лиценз. Във връзка с лицензията на АЕЦ "Белене" - тя не е завършила. Новият проект е внесен в регулатора, това заяви за "Още от деня" председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов като коментар на твърдението на Европейската комисия (ЕК), че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” се нуждае от нов лиценз.

Той обясни: "Ние вкарваме стария проект като проект с издадената заповед за избор на площадка."

Валентин Николов, председател на парламентарната енергийна комисия: Старият проект е техническият проект, но когато говориш за възобновяване на един проект, той вече трябва да отговаря на всички нови изисквания. Старият проект с техническото задание, с инженеринга и с всичко, с което е входиран, е внесен с нови документи, които доказват новите обстоятелства, които се изискват с Директивата за ядрена безопасност.

Трябва да уведомим наново Европейската комисия, каза Валентин Николов, тъй като старият проект е одобрен от ЕК, но новият не е.

Николов беше категоричен, че параметрите на проекта не се променят. Изискванията от страна на България са поставени като изисквания към участниците, които искат да спечелят състезанието. Финансовите параметри остават същите - до 10 млрд. "3-те милиарда, които България вече е дала, не може да ги смятаме като 3 млрд., а ще ги смятаме на база на оценката, която Националната електрическа компания е възложила на компания, която да оцени активите - те може и да са повече, може и да са по-малко", допълни той.

На въпрос остава ли условието "без държавна гаранция, без ангажимент при изкупуване на ток", той беше категоричен, че то е непроменено.

Не бих казал, че победителят за АЕЦ "Белене" е предопределен. Ако беше така, логично щеше да има процедура срещу България.

По думите му след обединяването на "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал Електрик" в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на втората ни атомна централа АЕЦ "Белене" нараства конкуренцията и възможността да бъдат намерени средствата за финансиране на проекта.

Валентин Николов подчерта, че бъдещето е на ядрената енергетика и че въглищните централи ще трябва да затворят.

Даваме шанс на Пламен Младеновски да направи своите предложения и да ни спечели, да ни убеди в качествата си за председател на КЕВР, но не мога да твърдя по никакъв начин, че новият шеф на регулатора ще бъде той, каза Николов.

Вижте още подробности във видеото.

Акценти