Валери Симеонов: Законът за горивата е отвратителен и лобистки!

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той беше категоричен, че ще сигнализира за нарушение на европейски директиви в новия Закон за горивата, тъй като става въпрос за унищожаване на бизнеса на много дребни търговци в България.

Валери Симеонов: Това е отвратителен лобистки закон! Когато се подготвя един законопроект за внасяне и се търси парламентарна подкрепа, се минава по съответните групи. В случая в нашта група е представен законопроектът в резюме. Представя се основната заложена идея и тя се представя като изсветляване на сивия сектор, изнасят се аргументи от вносителите и без хората детайлно да познават закона, се печели тяхната подкрепа на подпис.

Той призна, че в законопроекта е заложена една много добра идея за ликвидирането на контрабандата и на сивия сектор, и е нормално всеки депутат, който държи на интересите на държавата, да подкрепи проекта. По думите му този закон е претърпял доста корекции между първо и второ четене и "вече няма вид на "законодателна брадва", която да съсипе тотално всички, но от тия 400 търговци, вероятно 300 ще отидат на трудовата борса".

Автори на Закона за горивата са група народни представители. На първо място документът е подписан от Емил Димитров. Валери Симеонов подчерта, че много добре познава Димитров и смята, че неговите подбуди са изключително отговорни, "но част от текстовете са писани от друга ръка". На въпрос кои други са писали закона, Валери Симеонов зададе на свой ред въпроса "кой има интерес от такъв законопроект, в който се налагат едни неизпълними условия пред тези 400 търговци - това са големите фирми". Според вицепремиера именно специалистите на големите фирми са написали законопроекта.

Валери Симеонов: Това е демонстрация на разделението на властите. Законодателната власт е независима власт. Тя може да приеме закони, а ние - изпълнителната, сме длъжни да ги изпълняваме. Ние сме служители на Народното събрание, то ни е избрало, то може да ни освободи.

Днес на първо четене бяха приети промените в Закона за шума. Срещу някои от тези промени обаче реагираха от ГЕРБ, както и ресорният министър. От ГЕРБ бяха категорични, че на второ четене ще има промени и оставиха цялата тази работа за след изтичането на сезона. На въпрос дали не се чувства "финтиран", Валери Симеонов отговори, че не може да упрекне председателя на здравната комисия д-р Дариткова във финтиране или умишлено отлагане, "тъй като днес имахме сериозен разговор с нея. Те имат много тежка програма, а причината този законопроект, който е гледан на 4 юни в здравната комисия, да влезе чак сега не е в ГЕРБ, а, за съжаление, в нашата парламентарна група", призна той.

Министърът на туризма много често бойкотира моите действия и законопроекти, заяви Симеонов по повод искането на Николина Ангелкова Законът за шума да не важи за националните курорти. Това, че някой се опитва да ме бойкотира, ще остане за негова сметка, подчерта вицепремиерът.

Вижте целия разговор във видеото.