Важните теми и очакванията на хората в България преди евроизборите

Предаване: #Европа, 12.05.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Може би, както и в далечната 1950 година, и днес темата на европейците е как да увеличат доходите си. Българите не правят изключение, както показва и нашето специално изследване на обществените нагласи. На първо място след проблемите, които ги интересуват преди евровота, те поставят парите.


24 процента посочват ниските доходи и бедността като важни за тях,10 процента – безработицата. Веднага след това се нарежда корупцията, която се споменава в 14 на сто от отговорите. Запитаните говорят за беззаконие, мафия, липса на ефективни присъди. На трето място са темите, която се превръщат във „вечни” за Европейския съюз и те са свързани с мигрантите. За 8 процента бежанците са проблем, за 6 на сто – тероризмът.

Забелязва се, че младите българи са по-чувствителни към теми като образованието и замърсяването на околната среда. А техните страхове са свързани с безработицата, корупцията и бедността.

На друг въпрос, дали евроизборите ще променят нещо и в каква посока? В изследването си "Галъп интернешънъл" се опитва да разбере къде е мястото на Европа в живота на българите. Мнозинство от 56% от българите не смятат, че европейските избори ще променят живота им. 22% очакват позитивна промяна, а 14% негативна. Останалите се колебаят.

А дали евроизборите ще променят нещо за България? 43% не вярват, 27% очакват позитивна промяна, а
15% - негативна. Останалите се колебаят.

Предстоящите европейски избори ще променят нещата към по-добро за Европа, според 34% от българите. Според 29% промяна за Европа няма да има, а според 9% промяната ще е негативна. Останалите се колебаят.

Хората, които са по-сигурни в бъдещето си и са с по-добри доходи, са по-оптимистично настроени.
Данните са от специалното проучване, възложено от БНТ и ЕП и проведено от „Галъп интернешънъл“ сред 1014 пълнолетни българи.

Дали са важни евроизборите? Оказа се, че според българите, те са доста важни за Европа, по-скоро важни и за България, но не толкова важни за всеки един от нас. Несъмнено 69 процента от пълнолетните българи смятат, че са изборите са значими за Европа, за 59– и за България, но само 38 процента смятат, че евроизборите лично ги засягат. Прави впечатление, че най-слаб интерес към евровота проявяват най-младите до 25 години, както и хората над 50 години.При по-образованите българи тенденцията е обратна. Те намират предстоящите евроизбори изключително важни, както за бъдещето на Европа, за България, но и лично за тях. Хората с по-високи доходи също определят като важен резултата от евровота на 26 май.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад